Incendiile forestiere în Moldova pot cauza prejudicii economice și de mediu grave. Acestea pot fi provocate accidental, prin descărcări electrice atmosferice, dar de cele mai multe ori – din cauza acțiunilor nepăsătoare ale omului.
În Moldova, peste 90% din incendiile forestiere sunt cauzate de neglijența umană, în special în perioadele mai uscate. 2/3 din teritoriul țării noastre sunt predestinate agriculturii, iar deseori, focul pornește de la cei care aprind vegetația de pe terenuri primăvara și toamna. Acesta se poate răspândi de la iarbă către pădurea aflată în vecinătate.
Deșeurile pot, de asemenea, duce la apariția incendiilor în păduri. Sticlele goale sunt deosebit de periculoase. Sub acțiunea razelor solare, acestea acționează ca lentile. Din același motiv, orice echipament cu lentile puternice este periculos. Aparatele de fotografiat cu obiective, lăsate ore întregi sub lumina directă a soarelui, pot cauza incendii. Este important că obiectivul să fie acoperit cu capac.
Incendiile forestiere de origine naturală sunt mai puțin frecvente. Cea mai răspândită cauză a acestora este fulgerul.
Pădurile trebuie și pot fi protejate împotriva focului prin mai multe măsuri. Iată câteva dintre ele:
- plantarea fâșiilor de protecție la marginea pădurilor;
- crearea unor plantații amestecate de rășinoase și foioase;
- amplasarea indicatoarelor de securitate în zonele turistice;
- amplasarea de corturi și parcări de autoturisme numai în locuri amenajate și marcate în acest sens;
- amenajarea corespunzătoare a locului de fumat;
- focurile se vor face la o distanță de minim 100 m de la marginea pădurii;
- prepararea hranei se face numai în locurile de popas amenajate având la îndemână mijloace pentru stingerea flăcărilor;
Persoanele care merg în pădure și de cele mai multe ori pregătesc grătare și gustări trebuie să aibă în vedere mai multe lucruri: focurile nu se fac lângă lemne, frunze, ierburi uscate pe timp de vânt, înainte de plecare este important să stropească cenușa cu apă până ce jarul este stins și se acoperă cu pământ, resturile de țigări aprinse nu se aruncă la întâmplare. Mai mult, pe timp de secetă prelungită nu se face focul în pădure.
Agenția de Mediu recomandă gestionarilor de terenuri din fondul forestier, administrației publice locale și populației, care petrec tot mai mult timp în spațiile verzi să respecte regulile antiincendiare: să nu aprindă intenționat vegetația uscată, resturile menajere și să fie precauți cu focul în terenurile deschise în preajma fondului forestier.