Febra aftoasă revine în Uniunea Europeană: Impactul asupra fermelor și măsurile de prevenire

După o absență de aproape 40 de ani, febra aftoasă (FMD) a reapărut în Uniunea Europeană, punând în pericol fermele din Germania. Focarul a fost identificat într-o fermă de bivoli din Brandenburg, iar autoritățile germane au închis Grădina Zoologică din Berlin și parcul Tierpark pentru a preveni răspândirea bolii. Febra aftoasă, extrem de contagioasă, afectează animale cu copite despicate, precum vitele, oile, caprele și porcii, dar și unele specii sălbatice, transmite agrotv.ro.

Deși nu este periculoasă pentru oameni, boala poate provoca pierderi economice semnificative în sectorul zootehnic, iar Coreea de Sud a interzis importurile de carne de porc din Germania din cauza focarului recent.

Acest virus se manifestă la bovine prin leziuni dureroase în zona bucală și picioarelor, iar porcii pot suferi din cauza leziunilor podale și a mortalității purceilor sugari. Oile și caprinele pot prezenta ulcere bucale discrete și avorturi, dar boala evoluează mai lent decât în cazul altor specii.

Autoritățile veterinare recomandă monitorizarea atentă a simptomelor și respectarea măsurilor de biosecuritate pentru a limita răspândirea bolii. În fața acestei amenințări, fermierii trebuie să fie extrem de precauți, având în vedere pericolele economice și ecologice ale febrei aftoase.

Citiți mai mult:

Ludmila Catlabuga: „455 dintre agricultorii afectați de seceta din 2024 nu vor beneficia de prevederile Legii 240, din cauza dosarelor incomplete depuse la minister.”

Propunere: Întreprinderile din Moldova să treacă în regim de noapte pentru a economisi energie

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.