Fasolea, la prețul cărnii…

Vânzările de carne nu mai merg ca altă dată. Ori că suntem în post, ori din cauză că prețul e prea mare, lumea nu se prea înghesuie la tarabele cu carne.

„Cu post sau fără post, vânzarea e slăbuță pentru că lumea nu are bani acum, pandemia ne-a afectat foarte mult.” 

„Prețurile sunt cam mari dar lumea cumpără de nevoie. Vindeți doar carne de porc? Avem și miel dar e doar la comandă.”

„Fasolele sunt 35 lei kilogramul iar gamba este 36 de lei de găină, atunci omul se întreabă ce să mănânce o bucată de carne sau fasole. Când era fasolea mai ieftină ținea omul și post.”

 Fiecare vânzător, cu abilitatea sa de convingere. De la unul la altul, prețurile variază.

„Pulpa de exemplu la noi este 34 de lei, cu spate sau fără spate 42 prețurile nu sunt foarte mari față de magazine”

„Avem găină pulpa la 32 lei, șoldul la 42 lei, gamba 36 lei, aripa la 42 lei, șoldul de port la 76 lei, costița 62lei.”

„Tocăturile ajung la 50 de lei, vită, porc, găină și din fileu la 60 lei, cârnăciorii 60 lei și din fileu la 72 lei mai mult pentru copii.”

 Am făcut o comparație între prețurile de la piață și cele dintr-un supermarket din capitală, pentru a vedea diferența de prețuri la produsele autohtone și cele de import. Astfel, în magazine, cotletul de porc ajunge la 79 lei, carnea tocată de porc, la 75, cea de pui costă 73 de lei , iar cârnăciorii – până la 85 lei.

Chiar dacă prețurile cresc, moldovenilor le place să mănânce bine. Un lucru îi deranjează: că nu sunt susținuți producătorii autohtoni.

„Prețurile, în fiecare an, cresc. Dar pe mine mă aranjează, mănânc mai puțină carne. Aceasta este piața, dacă la noi ar fi mai ieftin, ar fi altfel. Dar așa, este mai rentabil de importat din afară decât de crescut aici. E scump să întreții animale, de aceea prin magazine găsești doar carne de import. Un producător se impune mai ușor decât un fermier.”

„Am dori să mâncăm nu din import, ci produse de acasă.”

„Decât să stai să cumperi din magazin, nu mai bine vii din piață și cumperi, mai ales că aici cumperi totul proaspăt și-ți alegi ce îți dorești. „Tot ce am în geantă am cumpărat spinări de găinușă de casă la 16 lei kg, kormuște la 12 lei kg, brânza la 25 de lei kg.”

 Unii dintre producători sunt deranjați de faptul că marfa lor nu este prezentă în market-uri, pe rafturile acestora găsindu-se doar carne de import. Producătorul, după ce crește găinile, porcii sau vita, riscă să rămână cu carnea nerealizată.

„Vă deranjează că producătorii noștri nu își pot vinde marfa în magazine? Mă deranjează că în magazin totul e important și în primul rând la noi totul e proaspăt pe când la magazine nu prea este așa …”

„Omul se chinuie mult își mai face și cheltuială și la urmă nu are unde realiza marfa, căci în magazine vine marfa de peste hotare, cei de sus trebuie să ia măsuri noi suntem mici .”

  Până cei mari o să se preocupe de cei mici, mâncăm ce avem, sau ce ne permitem.