Fără subvenții pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol?
Cabinetul de miniștri a aprobat modificările la Regulamentul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În acest an, statul alocă pentru dezvoltarea sectorului 1,75 miliarde lei. Printre măsurile de susținere, s-a decis compensarea a 30% din cota accizei pentru motorină.
În sectorul zootehnic, vor fi încurajate investițiile pentru producerea laptelui. Crescătorii de bovine, ovine și caprine pot beneficia de subvenții majorate, de la 50, la 70 % din valoarea investiției.
Dar totodată, s-a votat ca unele categorii de tehnică și utilajul agricol convențional să fie excluse din procesul de subvenționare.
Astfel, producătorii vor putea solicita subvenții pentru tractoare ale căror putere este de până la 200 de cai putere și pentru combine ale căror putere nu depășește 260 de cai putere.
Alexandru Slusari, ex-vicepreședinte al Parlamentului, este de părere că această decizie este nefondată și lipsită de transparență.
„În primul rând, vorbim despre lipsă de transparență. Această modificare nu a fost coordonată cu reprezentanții fermierilor și a apărut subit pe ultima sută de metri. Această hotărâre, dacă ea rămâne așa, poate fi atacată în judecată și statul poate fi atras în zeci de litigii cu agenții economici care au contractat deja tehnica, dar ea nu a fost încă adusă, adică, investiția se află încă în curs de dezvoltare.” Alexandru Slusari, ex-vicepreședinte al Parlamentului
Slusari afirmă că fermierii vor afectați de respectivele modificărilor legislative, întrucât activitatea lor se bazează, în mare parte, pe aceste subvenționări.
„Modificarea aceasta, dacă va fi operată astăzi, încalcă principiul transparenței decizionale, normele legislației și încalcă un bun simț. Pentru că nu este clar de ce agricultorii, mai ales cei mici și mijlocii, care procură tehnică mică, sau semănătoarele, tractoare mici, care în așa mod modernizează parcul agricol. De ce pentru ei regulile de joc se schimbă în timpul jocului? Este o idee absolut neinspirată.” Alexandru Slusari, ex-vicepreședinte al Parlamentului
Din cauza scumpirilor în lanț a motorinei, îngrășămintelor agricole, fertilizanților și a altor produse esențiale pentru agricultură, asociațiile de fermieri au cerut sprijinul Guvernului. În caz contrar, mulți riscă să nu-și mai poată prelucra pământurile.