Fără sârmă ghimpată, dar cu restricții

La 11 ani de la scoaterea sârmei ghimpate de pe malul Prutului, la hotarul dintre România și Moldova, nimic nu s-a schimbat. Cel puțin asta susțin oamenii din partea locului, care spun că sârma ghimpată era doar o formalitate. Chiar dacă gardul a dispărut, accesul este restricționat și monitorizat de Poliția de Frontieră, relatează nordnews.md.

 „Nicio schimbare, nu se permite pe malul Prutului nici pescuitul, nici la scăldat. Peste tot trebuie permisiunea grănicerilor. Nu am simțit că s-a schimbat ceva radical. Nu e nimic spre bine, să fost ea sau să nu fost, e același lucru.”

„Nu cred că este o diferență pentru că oricum sunt niște restricții pe care lumea le respecta și în timp și după, cu atât mai mult că Poliția de Frontieră își face lucrul cum se cuvine.”

„Mai liberi, eram înconjurați de sârma ghimpată. Știți cum e, izvoarele, Prutul, acum oamenii se mai duc să se odihnească duminica, înainte era greu cu granița”, au declarat locuitorii satului Pererîta.

Acum 30 de ani, regretatul poet Grigore Vieru, născut în satul Pererâta, a făcut primul pas pentru a scoate hotarul dintre Moldova și România.

 „Aveam o formidabilă idee a unui Pod de Flori între cele două maluri ale Prutului, despărțite și învrăjmite de amar de vreme”, a spus într-un interviu Grigore Vieru.

 „Ne aflăm într-o zonă pitorească a satului Pererîta, cum se spune din popor: Zamca. În anul 1991, marele poet Vieru, alături de dânsul au fost și răposații Ion și Doina Aldea-Teodorovici, au desfășurat, cum îl numim Podul de Flori. Atunci, în 1991, pe o barcă au trecut peste Prut. S-a făcut o legătură frumoasă între Republica Moldova și Țara României. S-au depus multe flori, le-au dat drumul atunci pe râul Prut, curgeau numai lacrimi și flori” , relatează Veaceslav Ciutac, directorul Casei-Muzeu „Grigore Vieru”.

Unirea hotarelor a avut loc abia peste două decenii. Pe nouă februarie 2010, a fost tăiat primul segment de sârmă ghimpată.

Gardul avea o lungime de 360 de km și a fost instalat pe malul râului de către sovietici în 1940, după ce Basarabia a fost cedată Rusiei.