FAO oferă sprijin producătorilor de struguri de masă din Republica Moldova

Producătorii de struguri de masă vor beneficia, în următorii doi ani, de o asistență de 350 mii dolari din partea Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU. Proiectul de asistență a fost semnat în data de 27 februarie de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea și reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle.

RAIMUND JEHLE, reprezentantul FAO în Republica Moldova: „Consolidarea producătorilor mici, consolidarea diversificării varietăților de struguri va fi un suport foarte bun pentru țară. Proiectul dat nu susține doar lanțul valoric referitor la acest produs, dar și un plan național de investiții care va conține investiții concrete și resurse disponibile de investiții și, la fel, suport financiar și tehnic pentru producătorii de struguri de masă.”

Datorită proiectului, producătorii își vor putea elabora un plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al ministerului. Mai mult, acesta va facilita crearea a cinci școli de câmp pentru fermieri în întreaga țară, unde producătorii de struguri de masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing. De asemenea, va fi înființat un centru de date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor de masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Noi vom susține crearea unui lanț valoric cap-coadă a acestui produs de înaltă plus valoare. Prin prisma acestui proiect se va lucra cu asociațiile de profil a agricultorilor care cultivă struguri de masă. Credeți-mă că asociațiile de profil sunt acele entități juridice care aduc extraordinar de multă plus valoare activității lor. Consolidarea lor, extensiune pentru ei, susținerea tehnică pentru ei ca să se organizeze, să se promoveze, să funcționeze este una dintre prioritățile acestui nou program.” 

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Republica Moldova produce, anual, peste 130 de mii de tone de struguri dintre care aproximativ 60 la sută sunt exportate.