Indicele global al preţurilor la produse a crescut în noiembrie, pentru a şasea lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel de după decembrie 2014, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările costurilor înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În noiembrie 2020, acest indice a crescut până la 105 puncte, de la o valoare de 101 în octombrie.
Potrivit organizației, factorul principal care a stat la baza saltului a fost sporirea cu 14,5%, de la o lună la alta, a preţului la uleiurile vegetale.
Lactatele și carnea s-au scumpit cu 0,9 la sută, cerealele – cu 2,5% , iar zahărul cu 3,3 la sută, pe fondul îngrijorărilor cu privire la noi deficite de producţie globală în sezonul 2020-2021.
Asta după ce evoluţiile meteo nefavorabile au afectat perspectivele culturilor din Uniunea Europeană, Rusia şi Thailanda.