Indicele global al preţurilor la alimente a crescut în ianuarie pentru a opta lună consecutiv, ajungând la cea mai înaltă treaptă din iulie 2014.
Anunţul a fost făcut de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. Indicele măsoară modificările de costuri înregistrate la coşul de produse format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În ianuarie, cerealele s-au scumpit cu peste șapte la sută, după ce preţul porumbului pe pieţele internaţionale a urcat cu circa 11%, datorită achizițiilor semnificative din China şi a producţiei mai scăzute în Statele Unite.
Costul grâului s-a mărit cu aproape șapte la sută, datorită cererii globale solide şi a majorării taxei la exporturile de grâu rusesc anunţată de oficialii de la Moscova.
Luna trecută, zahărul s-a scumpit cu peste 8%, uleiurile vegetale – cu aproape șase la sută, atngând cel mai ridicat nivel din 2012, care se datorează producţiei mai scăzute de ulei de palmier în Indonezia şi Malaezia.
Preţurile lactatelor au crescut cu 1,6 la sută, iar ale cărnii cu 1%, din cauza sporirii importurilor de carne de pasăre din Brazilia și din pricina focarelor de gripă aviară care au afectat exporturile din unele state europene.
În același timp, prognozele lansate luna aceasta indică o majorare a comerțului mondial și o scădere accentuată a stocurilor de cereale. Consumul acestora în sezonul 2020-2021 este proiectat la 2,7 miliarde de tone, cu 52 de milioane mai mult decât în perioada anterioară.