FAO: Aprovizionarea cu alimente din Rusia și Ucraina tot mai problematică
Nicio țară din lume nu poate înlocui acum livrările de alimente din Rusia și Ucraina. Acest lucru a fost recunoscut de directorul biroului FAO pentru relațiile cu Rusia, Oleg Kobyakov, cuvintele sale fiind citate de RIA Novosti, scrie noi.md.
El a amintit că Rusia și Ucraina au reprezentat peste 30 la sută din aprovizionarea globală cu alimente și cîteva zeci de țări depind de ele. „Întreruperile aprovizionării cu alimente și o creștere bruscă a prețurilor alimentelor amenință cu crize în economia națională și tulburări civile”, a recunoscut reprezentantul FAO.
Vorbind despre un potențial înlocuitor, Kobyakov a menționat India. Țara a comercializat inițial surplusul de grîu, dar mai tîrziu a devenit clar că ar putea să nu fie suficiente cereale pentru consumul intern și trebuiau introduse restricții. „Prin urmare, este necesar să se deblocheze exporturile ucrainene”, a rezumat el.
Anterior, Kobyakov a spus că din cauza conflictului din Ucraina, aproximativ 13-15 milioane de oameni din lume ar putea fi în pragul înfometării. în 2019, ultimul an pre-pandemic, în lume erau 690 de milioane de oameni în situație de foame. În același timp, în 2020, această cifră a ajuns la 811 milioane. La rîndul său, secretarul general al ONU António Guterres a recunoscut că criza alimentară mondială nu poate fi rezolvată pînă cînd produsele agricole din Rusia și Ucraina nu vor reveni pe piețe.
Criza alimentară a început din cauza faptului că tonele de cereale destinate vînzării pe piețele mondiale nu pot fi exportate din Ucraina. O serie de politicieni ucraineni și occidentali au acuzat Moscova că a provocat criza umanitară, care, la rîndul său, consideră ceea ce se întîmplă ca fiind o consecință a politicilor miope ale Europei și ale Statelor Unite.