Fake-news: A cumpărat China jumătate din cerealele din lume?
La finalul lunii decembrie a apărut o informație, in presa europeană, conform căreia China ar fi cumpărat jumătate din cerealele din lume, drept pentru care alimentele se vor scumpi. „China își mărește achizițiile de alimente de bază, stocând milioane de tone de orez, porumb și cereale, având o rezervă de stat care depășește rezervele combinate ale tuturor celorlalte țări din lume”, transmite agrimanet.ro.
A cumpărat China jumătate din cerealele din lume?
În acest sezon China a produs aproape 563 milioane de tone de cereale (grâu, porumb, orz, sorg, orez), care reprezintă mai puțin peste 21% din recolta mondială. Consumul este estimat la 623 milioane de tone (23,2% din consumul global). Importurile sunt de așteptat să se ridice la 60,4 milioane de tone, sau 12,5% din cifra de afaceri globală din cereale. Pentru a achiziționa jumătate din producția mondială de cereale China ar trebui să cumpere până la 1,35 miliarde de tone de cereale, ceea ce ar duce la foamete în restul lumii. Datele USDA arată clar că nu este cazul!
Articolul vorbește despre stocurile record de alimente în China. De aici și comentariile apărute pe rețelele de socializare care sugerează că China se pregătește pentru o criză alimentară.
Urmăriți bilanțurile publicate de USDA (acces gratuit) pentru a vedea că China a menținut stocuri mari de cereale de ani de zile. Mai mult, volumul acestora la finalul actualului sezon (464,95 milioane tone) este mai mic decât în sezonul precedent și doar puțin mai mare decât cu 5 ani înainte. În cazul porumbului, stocurile actuale (210,24 milioane de tone) sunt chiar cu 12 milioane de tone mai mici decât cu cinci ani în urmă.
Și oricum, stocurile de cereale ale Chinei rămân un mare mister. Și probabil doar cele mai înalte autorități ale acestei țări știu care este starea actuală. Sunt opinii că stocurile reale de porumb din China sunt semnificativ mai mici decât cele raportate oficial. În martie anul trecut, una dintre companiile chineze a publicat un bilanț în care determina stocurile interne de porumb la nivelul de doar 116 milioane de tone, adică jumătate din prognoza oficială. În aprilie, compania menționată a încetat să mai existe!