Face agricultură din scaunul cu rotile
Petru Răzvan Danciu, în vârstă de 24 de ani, tânăr din Valea Vinului, judeţul Satu Mare, a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. Tânărul agricultor ne oferă o lecţie de voinţă şi de viaţă cum rar s-a mai întâlnit!
În urma unui accident bizar şi stupid, Petru Răzvan Danciu a fost readus la viaţă doar de bunul Dumnezeu! În timp ce ajuta la urcarea porumbului într-un pod, acesta a cedat şi l-a prins sub el… După mai multe intervenţii chirurgicale la coloană şi o perioadă de recuperare cu încurajatoare rezultate, Petru Răzvan nu s-a lăsat nicio clipă înfrânt, îşi continuă viaţa cu îndârjire lucrând în ferma familiei din Lunca Someşului. „Nu te lăsa NICIODATĂ călcat în picioare! Arată că poţi mai mult decât pot duce toţi la un loc”, spune tânărul greu încercat de viaţă.
Conduce un tractor adaptat
În ciuda durerilor de coloană, are suficientă voinţă şi ambiţie să se urce pe tractor. „Am fost operat şi doctorii m-au lăsat în grija bunului Dumnezeu! Dar până atunci trebuie să facem şi agricultură ca să avem de unde trăi! Mă ajută tatăl meu sau un prieten să urc în cabină, apoi mă descurc singur. Tractorul este un Fendt Vario 716, de 160 CP, cumpărat în anul 2019. E automat; toate comenzile sunt la mână şi am montată o frână specială pentru persoane cu handicap”, explică sătmăreanul.
Două mici ferme de familie
Petru Răzvan Danciu este pasionat de agricultură. Este absolvent al Grupului Şcolar Agricol „Ion Ionescu de la Brad”, din Seini – Maramureş, locul unde s-a născut.
Are o exploataţie agricolă de 51 hectare de teren, dar îşi mai ajută şi părinţii care deţin o fermă de circa 150 hectare de teren, în mare parte preluate cu contract de arendă. Ca toate familiile de oameni gospodari, au crescut şi animale, însă acum au rămas cu 20 de văcuţe Bălţate Româneşti. Până anul trecut, la accident, Petru Răzvan Danciu s-a ocupat singur de cultivarea câmpurilor.
Ori eu, ori tata, suntem zilnic în câmp, urmărind cu atenţie starea de vegetaţie a culturilor, pentru a interveni în controlul agenţilor patogeni şi de dăunare
PETRU RĂZVAN DANCIU
Tânăr fermier din jud. Satu Mare
Culturile sunt frumoase, dar întârziate
„Dacă mă întrebaţi cum ne descurcăm anul ăsta, aş răspunde: nu prea bine! A fost timpul deosebit de ploios în primăvară. Din cauza accidentului meu, nu am putut ara şi nici semăna în toamnă, iar tatăl meu nu ştie să lucreze pe tractor. De când am venit acasă şi am început cât de cât să-mi revin, îl învăţ. În primăvară, am semănat vreo 50 ha cu porumb, cam tot atâta cu floarea-soarelui şi pentru prima dată avem sorg în cultură. Porumbul a fost pus sub brazdă destul de târziu şi astăzi (19 iunie 2021, la data documentării) încă semănăm. Mai avem de arat şi de pregătit un rest de vreo 20 ha şi să punem floarea soarelui şi sorg”, susţine tânărul cultivator.
Un tractor numit dorinţă
În această perioadă, va începe recoltarea prăşitoarelor de primăvară. Petru Răzvan Danciu va cere sprijinul unor vecini care au combinele disponibile. Din recoltă o să oprească o parte pentru hrana animalelor, apoi va vinde ce-i de prisos. Şi-ar dori să obţină un preţ de cel puţin 65 de bani pe kilogramul la porumb. Pentru sorg nu are încă date suficiente despre piaţă, spune doar că a riscat să-l cultive…
„Ne-ar mai trebui încă un tractor, de cel pe care-l avem am tras zi şi noapte, lucrând cu schimbul. Iată, la toamnă, va împlini trei ani şi are deja peste 5.000 de ore lucrate numai de mine!”, explică tânărul fermier.
„Sunt sau nu sunt, acesta mi-e destinul”
Petru Răzvan Danciu este încrezător în steaua lui; luptă cu înverşunare pentru fiece clipă de viaţă dată de Dumnezeu! El îşi doreşte mai întâi de toate SĂNĂTATE şi apoi să-şi întemeieze o familie. Este conştient că îşi urmează destinul, aşa cum sugestiv spune: “Viaţa ne duce acolo unde ne este destinul, iar ce va fi să se întâmple, se va întâmpla oricum, cu sau fără voia noastră!”