Extinderea posibilităților de finanțare în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”

Mai mulți fermieri vor fi eligibili pentru accesarea finanțărilor în cadrul proiectului „Livada Moldovei”. Se întâmplă după ce Executivul a aprobat proiectul de hotărâre pentru inițierea negocierilor dintre Republica Moldova și Banca Europeană, cu scopul de a extinde categoriile de beneficiari.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: „Principalele modificări propuse rezidă în extinderea activităților eligibile în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” către întreg sectorul agricol, în vederea dezvoltării ramurii horticole, viticole, zootehnice, acvacultură, producție piscicolă autohtonă, turism, apicultură, sectorul de culturi cerealiere și alte ramuri ale sectorului agroalimentar a Republicii Moldova. Creșterea plafonului finanțării pentru componentele de laboratoare, educație, cercetare și siguranța alimentelor de la 10 procente la 15 procente din suma împrumutului Băncii Europene de Investiții.

Această extindere a Proiectului va aduce beneficii semnificative fermierilor din Republica Moldova și vor sprijini dezvoltarea continuă a sectorului agricol în țară.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: „Operarea acestor modificări va sprijini dezvoltarea sectorului agroalimentar a Republicii Moldova și va impulsiona creșterea rezilienței economice a acesteia prin investiții în diverse domenii precum – dezvoltarea infrastructurii de post recoltare care va aduce o plus valoare producătorilor agricoli, eficientizarea energetică și digitalizarea agriculturii care, iarăși, este un element destul de important la ziua de azi, diversificarea piețelor și reducerea dependenței de piețele tradiționale.”

Implementarea Proiectului „Livada Moldovei” a început în anul 2016, iar contractul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții avea o valoare de 120 de milioane de euro. Până acum, au fost valorificate 90 de milioane de lei. În scopul valorificării tuturor resurselor, activitățile investiționale ar putea fi extinse până în luna mai, anul 2025.