Bucate tradiţionale moldoveneşti pregătite la gura sobei, vinuri selecte produse în Moldova, dar şi multă muzică şi voie bună – de toate acestea au avut parte vizitatorii Expoziţiei Internaționale Specializate ,,Tourism&Travel Expo” 2025, organizată de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Oficiul Național al Turismului și CIE Moldexpo. Evenimentul a reunit peste 100 de companii din domeniul turismului din Republica Moldova, dar și din România, Bulgaria, Cehia, Lituania și Ucraina, care și-au expus ofertele tentante pentru noile destinații turistice pentru anul 2025, vacanțe de familie, dar și o gamă variată de tratamente în stațiuni balneare.
Beata Balazs, administratoarea unei pensiuni din Sovata, România, spune că a venit pentru prima dată la Chişinău, pentru a se promova pe piaţa turistică din Moldova.
BEATA BALAZS, administrator pensiune, România:
“Am deschis pensiunea cu un an şi jumătate în urmă şi vrem să ne promovăm mai bine afacerea. Avem deja mulţi turişti din Republica Moldova, care vin, de obicei, în perioada sărbătorilor de iarnă la noi, pentru a petrece Revelionul sau Crăciunul pe stil vechi. Avem nişte recenzii de 5 stele pe Google pentru curăţenie, mâncare de bună calitate şi SPA.”
Prezent la expoziţie, Artur Chebruchan, fondatorul unei pensiuni din regiunea transnistreană, localitatea Slobozia, spune că a decis construirea unei pensiuni pe locul unei gunoiști din sat, pe care a reuşit să o transforme într-o locaţie frumoasă.
ARTUR CHEBRUCHAN, administrator pensiune, Slobozia:
“Pensiunea este situată pe malul Nistrului şi oferă o privelişte nemaipomenită vara. Deocamdată nu putem oferi cazare, pentru că nu sunt gata camerele, dar oferim plimbări pe râul Nistru cu barca, ajungem la o cascadă foarte frumoasă, unde se revarsă Nistrul în Liman.”
„Am început să investesc în această afacere turistică în 2021, iar în 2024 ne-am deschis. Nu am primit niciun ajutor financiar pentru aceasta de nicăieri”, a mai adăugat antreprenorul.
Victoria Culicova, proprietara unei pensiuni din localitatea Naslavcea, raionul Ocniţa, spune că a decis să deschidă afacerea imediat după pandemie, în 2021.
VICTORIA CULICOVA, administrator pensiune:
“Iniţial am beneficiat de un Grant la deschiderea pensiunii, din partea GAL-ului “33 de Vaduri” din raionul Ocnița, din care facem acum parte. Anul acesta am obţinut un sprijin financiar de la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), ce ne va permite să îmbunătăţim condiţiile de trai din pensiune şi să primim mai mulţi turişti pe timp de iarnă.”
În cadrul expoziţiei a fost organizat şi Festivalul – concurs „Hora: Uniți prin tradiție”, ce a avut scopul de a valorifica potențialul turistic rural și a promova imaginea Republicii Moldova ca destinație turistică, fiind o oportunitate pentru dezvoltarea comunităților locale.
La festival au participat 14 consilii rationale care au avut standuri cu expoziții ale patimoniului moldovenesc: covoare, unelte de mincă vechi, războaie de țesut, mileuri brodate, carea au ilustrat Casa Mare cu zestre a molodvenilor, pentru pentru turiștii din afară. La ediția curentă participă consilii raionale Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Cimișlia, Drochia, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Ocnița, Strășeni, Ștefan-Vodă, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia.
Potrivit organizatorilor, Festivalul – concurs are scopul de a valorifica potențialul turistic rural și promovarea imaginii Republicii Moldova ca destinație turistică, care este o oportunitate pentru dezvoltarea comunităților locale. Totodată, acesta stimulează comunitățile locale în dezvoltarea turismului rural; promovarea şi valorificarea istoriei, a folclorului, a tradițiilor și obiceiurilor poporului moldovenesc şi ale etniilor conlocuitoare; atragerea turiștilor din țară şi de peste hotare la acțiunile culturale organizate în teritoriu şi la obiectivele turistice din spațiul rural.
În baza evaluării juriului au fost acordate următoarele premii:”Cea mai complexă prezentare a destinațiilor turistice a raionului”: locul I – Ialoveni; locul II – Strășeni; locul III – Nisporeni; ”Cea mai reușită amenajare standului: ”La gura sobei” locul I – Ștefan Vodă; locul II – Călărași; locul III – Criuleni; ”Cel mai reprezentativ program artistic prezentarea unei tradiții ,,La gura sobei” și dansul ,,Hora”: locul I – Ungheni; locul II – UTA Găgăuzia și locul III – Cimișlia.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2024, numărul de vizitatori (turiști și excursioniști), participanți la turismul organizat de agențiile de turism și turoperatori, a constituit 555,9 mii de persoane sau cu 10,4% mai mult față de anul 2023.
Citiți mai mult:
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.