Exporturile de miere ale României în afara Uniunii Europene au scăzut dramatic în prima jumătate a anului 2024, ajungând la doar 466 de tone, o reducere de peste 50 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor Comisiei Europene. România a pierdut poziția a treia între cei mai mari exportatori de miere din UE, coborând pe locul șase, transmite revista-ferma.ro.
Prețurile obținute de apicultori pentru mierea exportată au variat semnificativ în funcție de destinație. Totodată, valoarea medie pentru mierea exportată în afara UE a fost de 5,74 euro pe kilogram. Cele mai mici prețuri au fost înregistrate în Israel, la 2,94 euro pe kilogram, iar cele mai mari în Kuweit, la 10,4 euro pe kilogram.
Pe piața internă, situația este și mai dificilă, prețurile raportate pentru mierea importată fiind de doar 5,5 – 6 lei românești pe kilogram, mult sub costurile de producție estimate la 12-13 lei românești pe kilogram. Această diferență subminează competitivitatea apicultorilor români, deja afectați de scăderea producției cu 40-45 la sută în 2024 față de media națională de 30.000 de tone.
Potrivit sursei, la nivel european, Ucraina a devenit principalul furnizor de miere pentru Uniunea Europeană, devansând China. Mierea importată din Ucraina contribuie la acoperirea deficitului de producție al UE, care asigură doar 65 la sută din necesarul de consum.
Apicultorii români fac apel la măsuri de sprijin pentru a-și putea valorifica mierea la prețuri sustenabile și pentru a susține dezvoltarea sectorului apicol național.
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.