Exportul produselor agricole – unica șansă de supraviețuire a companiilor autohtone
Exportul de produse agricole este unica șansă de supraviețuire a companiilor agricole din țară. Precizarea a fost făcută de Veaceslav Guțuleac, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit în cadrul emisiunii noastre, Actualitatea la Raport. Astfel, exportul din țară întâmpină numeroase impedimente prin reglementările impuse.
Potrivit specialistului, există numeroase produse care nu pot fi exportate și care sunt, în continuare, restricționate de cadrul legal.
VEACESLAV GUȚULEAC, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit: „Unica șansă de a supraviețui este totuși exportul și aici trebuie să avem iarăși suportul guvernului ca să putem, din cadrul legal, să putem să facem și exporturi. Aici, deja știți că avem alte impedimente. Nu putem exporta produse lactate, folosit în receptură, produse cu umplutură de carne, ceea ce este cel mai vândut produs.”
În același timp, Alexandru Bădărău, director executiv Asociația Forța Fermierilor, menționează că motivul importului de grâu este calitatea acestuia. Astfel, anul trecut au fost importate 55 de mii de tone de făină, ceea ce reprezintă peste 30 la sută din făina consumată pe țară.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv Asociația Forța Fermierilor: „Drept calitate, avem un grâu nu chiar cel mai bun, asta este realitatea, deci mult se aduce import din țările vecine, cum ar veni Ucraina, ceva produse mai, făinuri mai bune sunt aduse import din Italia, Ungaria și, până acum, era tradițional Kazahstanul.”
De asemenea, o mare parte din fermieri s-ar putea să nu facă față cheltuielilor necesare.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv Asociația Forța Fermierilor: „Mulți din fermieri și-au reeșalonat creditele, nefiind capabil de ale achita la timp și foarte mulți din ei sunt cu mari speranțe în acest an de a putea, cel puțin, a ieși într-un, să spunem așa, cel puțin punct zero cu toate costurile, cheltuielile, dar nu știu dacă lucrul ăsta o să fie realizabil.”
Astfel, cu toate că majoritatea grâului se prelucrează din piața agricolă internă, fiind preluat de la procesatorii din țară, importurile sunt o necesitate pentru a suplini consumul integral.