Exportul de mere moldovenești este într-o continuă scădere
În perioada iulie-septembrie curent, Republica Moldova a exportat doar 17,8 mii de tone de mere, se arată în datele prezentate de Serviciului Vamal .
Principala direcție de aprovizionare este reprezentată de țările CSI, inclusiv peste 8 mii de tone expediate pe piața din Rusia și peste 6 mii de tone pe piața din Kazahstan.
Pe piața UE, principalul cumpărător de mere moldovenești în perioada menționată a fost, în mod așteptat, România – 653 tone. Prețul mediu de facturare a merelor exportate pe piața rusă – 0,65 dolari per kg, în Kazahstan – 0,31 dolari per kg, iar în România – 0,53 dolari per kg, relatează analiștii EastFruit.
De obicei, în anii precedenți, țara a trimis pe piețele externe în iulie – 6 și respectiv 17,5 mii de tone, în august – 8,6 respectiv 30,6 mii de tone, iar în septembrie – 9,4 respectiv 22,3 mii de tone de mere.
În același timp, nivelul mediu al prețurilor pentru merele timpurii pe piața moldovenească în 2023 a fost aproape la cel mai înalt nivel din perioada de cinci ani. Situația a fost similară cu prețurile angro pentru mărul timpuriu de toamnă – „Gala”.
Potrivit unor operatori de pe piața de fructe, volumele relativ mici de export ale mărului moldovenesc la începutul acestui an de marketing, se explică prin calitatea scăzută a acestuia din cauza secetei.
Acest lucru este parțial confirmat de faptul că în vară fabricile de concentrat de mere au fost încărcate la 40-60 la sută din capacitate, ceea ce este destul de mult pentru această perioadă a anului.