Exportul de mere, în creștere
În această primăvară, exportul merelor moldovenești este în creștere, însă volumele sunt mai reduse, potrivit datelor serviciului vamal. În luna aprilie, au fost transportate peste hotare circa 20 de mii de tone, în martie – 17 mii de tone, iar în perioada ianuarie-februarie – aproximativ 28 de mii de tone.
„Pe măsură ce principala piață de export a noastră, cum este Federația Rusă, tot mai mult este producție internă, vânzările de produse moldovenești pe piața rusă se deplasează tot mai mult spre sfârșit de sezon. Au fost câțiva ani la rând, unde spre sfârșit de sezon, prețurile erau mai prielnice și a fost o tendință pozitivă pe parcursul a câtorva ani. Anul acestă este diferit, pentru că există o oarecare limită, când este o oferă mare de mere și nu doar din Republica Moldova, evident că prețurile nu sunt la fel de înalte.” a menționat ADRIAN COJOCARU-director marketing, Asociația Moldova Fruct.
Specialiștii spun că rezultatul este bun, ținând cont de faptul că producția a fost realizată pe o singură piață, din Federația Rusă, cererea merelor moldovenești fiind una mai modestă.
„În linii generale, dacă vorbim de Idaret, care este cel mai comercializat pe piața rusă, prețul angro de achiziție de pe piața locală pentru a fi exportat și cu o oarecare rentabilitate ar fi undeva de la 5 la 7 lei. Anul trecut fiind mai mult de 10 lei” a declarat ADRIAN COJOCARU-director marketing, Asociația Moldova Fruct.
În mai, unii producători au observat o ușoare redresare a cererii la merele roșii în Rusia. Drept urmare, piața internă a Moldovei a reacționat și a ridicat prețul cu un leu per kilogram pentru un soi mai ieftin, dar de calitate superioară.
Potrivit experților Asociației Moldova Fruct, fermierii autohtoni mai au rezerve în frigidere, deși în curând vor începe noul sezon de recoltare.
„Chiar ieri am discutat cu unii producători de la nord și am înțeles că unii nici nu au deschis frigiderele, iar aici aș spune că este o zonă de risc. Degrabă se va începe sezonul de fructe noi, precum cireșele, și chiar dacă după preț sunt mult mai înalte, o bună parte din cumpărători vor prefera să ia un kilogram de cireșe, decât 10 de mere.” a adăugat ADRIAN COJOCARU-director marketing, Asociația Moldova Fruct.
Din cauza înghețurilor și a secetei din anul trecut, roada a fost una mai mica, ceea ce a diminuat de câteva ori volumul exportului.
Conform informațiilor prezentate de EastFruit, în martie 2020, s-au vândut în străinătate 30 de mii tone de mere, iar în aprilie – 39 de mii de tone.