Prognoze sumbre din partea epidemiologilor. Numărul mic de persoane infectate înregistrat în ultima perioadă nu corespunde realității și se datorează cifrei reduse de teste efectuate.
Reprezentanții Ministerului Sănătății anticipează o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în a doua jumătate a lunii mai, scrie IPN.
Deși marți au fost raportate doar 126 de cazuri noi, dintre care niciunul de import și doar 23 în municipiul Chișinău, specialiștii spun că acestea nu reflectă realitatea.
„Majoritatea persoanelor din Chișinău au mers în raioane și adresabilitatea la medicul de familie a fost una foarte mică. Numărul testelor efectuate a fost foarte redus, respectiv și rata pozitivității a fost scăzută. Dar peste două săptămâni, incidența prin coronavirus în Moldova va avea o altă dimensiune”, a relatat Daniela Demișcan, șefă de direcție, Ministerul Sănătății, în cadrul unei emisiuni de la un post public de televiziune.
Potrivit medicilor, perioada de incubație a virusului SARS-COV-2 este de 14 zile. Respectiv, consecințele reuniunilor de familie din timpul sărbătorilor pascale se vor atesta în statistici puțin mai târziu.
„Peste două săptămâni vom avea o creștere exponențială a cazurilor de COVID-19. Este demonstrat că orice concentrație umană duce la creșterea numărului infectaților. Această sporire va fi insuficient influențată de imunizare. Numărul celor vaccinați este încă extrem de mic pentru a vorbi de o imunitate colectivă”, a menționat șeful-adjunct al direcției Sănătate a mun. Chișinău, Boris Gîlca.
În țara noastră, acum este stare de urgență în sănătate publică.
Restricțiile sunt stabilite de comisii în funcție de rata contaminărilor din fiecare unitate administrativ-teritorială.