Experții explică cum i-ar ajuta starea de urgență pe fermieri

Declararea stării de urgență în agricultură ar permite statului să utilizeze mai multe pârghii pentru a veni în sprijinul fermierilor. Despre aceasta a vorbit economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii Actualitatea LA RAPORT de la AGRO TV:

„Dacă se declară stare de urgență, există două instrumente pe care le pot utiliza autoritățile. Poți rezolva problema cu creditele bancare, există procedură legală. Băncile au acum surplus de bani, pentru ele nu e o problemă să ajute agricultorii. Printr-o negociere dintre Ministerul Finanțelor, Banca Națională, sistemul bancar – se discută cum se face.”

Mai greu este, potrivit expertului, cu instrumentele fiscale pe care trebuie să le aplice Guvernul. Din cauza lipsei de resurse financiare.

„Bani nu sunt. Dar uitați-vă anul trecut, noi n-am avut capacitatea de a atrage granturi, cu o excepție: banii care ni s-au dat necondiționat. Pe noi nu ne-a dus capul să scriem proiecte și să luăm bani, dar când a venit criza energetică, Uniunea Europeană a zis: poftim 64 de milioane de euro, rezolvați problema. Exact așa e și cu agricultura. Dacă declarăm stare de urgență în agricultură, dacă arătăm într-adevăr dificultățile care sunt, atunci această incapacitate a noastră de a discuta cu donatorii se transformă într-o posibilitate reală de a primi bani, cum a fost și anul trecut.”

Potrivit specialistului, starea de urgență în agricultură ar ajuta guvernul să obțină finanțare de la partenerii externi deoarece fără acești bani „este pur și simplu imposibil să oferi fermierilor anumite facilități”.