Experții din China spun că cercetarea originilor COVID-19 ar trebui să treacă la SUA

Un epidemiolog chinez, în vârstă, a declarat că Statele Unite ar trebui să fie prioritatea, în următoarea fază a investigațiilor privind originea COVID-19, după ce un studiu a arătat că boala ar fi putut circula acolo încă din decembrie 2019, au declarat joi mass-media de stat (China).

 

Studiul, publicat săptămâna aceasta de Institutele Naționale pentru Sănătate (NIH) din SUA, a arătat că cel puțin șapte persoane din cinci state americane au fost infectate cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, cu săptămâni înainte ca Statele Unite să raporteze primele sale cazuri oficiale.

 

Un studiu comun China-Organizația Mondială a Sănătății (OMS) publicat în martie a declarat că COVID-19 provine cel mai probabil din comerțul cu animale sălbatice din țară, virusul trecând la oameni de la lilieci printr-o specie intermediară.

 

Însă Beijingul a promovat teoria conform căreia COVID-19 a intrat în China din străinătate prin alimente congelate contaminate, în timp ce un număr de politicieni străini solicită, de asemenea, mai multe investigații cu privire la posibilitatea ca acesta să se scurgă dintr-un laborator.

 

Zeng Guang, epidemiolog șef al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a declarat tabloidului de stat Global Times că atenția ar trebui să se îndrepte către Statele Unite, care au fost lente pentru a testa oamenii în primele etape ale focarului și este, de asemenea, țara a numeroase laboratoare biologice.

 

„Toate subiectele legate de arme biologice pe care le are țara ar trebui să fie supuse controlului”, a spus el.

 

Comentând miercuri studiul SUA, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, a declarat că acum este „evident” că focarul COVID-19 are „origini multiple” și că alte țări ar trebui să coopereze cu OMS.

 

Originea pandemiei a devenit o sursă de tensiune politică între China și Statele Unite, cu o mare parte a concentrării recente asupra Institutului de Virologie Wuhan (WIV), situat în Wuhan, unde focarul a fost identificat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

 

China a fost criticată pentru lipsa sa de transparență atunci când vine vorba de dezvăluirea datelor despre cazurile timpurii, precum și despre virusurile studiate la WIV.

 

Un studiu anterior a ridicat posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi circulat în Europa încă din septembrie, dar experții au spus că acest lucru nu înseamnă neapărat că nu provine din China, unde au fost găsite multe coronavirusuri asemănătoare SARS în sălbăticie.

 

Sursa informației: https://www.reuters.com/world/china/china-disease-expert-says-covid-19-origins-probe-should-shift-us-global-times-2021-06-17/