Experții comentează prețurile joase la legume
La sfârșitul lunii iulie și începutul lui august, unul dintre cele mai discutate subiecte pe rețelele sociale cu specific agricol din Moldova a fost faptul că fermierii locali se plâng că nu pot vinde roșii proaspete, castraveți și ardei pe piețele angro din Chișinău și alte orașe chiar și la preț simbolic – de 2-3 lei per kilogram.
La prima vedere, faptul scăderii prețurilor la legume nu se potrivește cu datele din statistici, ce arată o reducere a suprafețelor agricole cultivate cu aceste culturi, explică specialiștii de la EastFruit. Potrivit BNS, doar 66 de mii de hectare au fost alocate legumelor, cartofilor și pepenilor în 2021, cu 4 la sută mai puțin decât în 2020.
Cu toate acestea, operatorii pieței legumelor remarcă faptul că schimbările în structura legumiculturii moldovenești au o mare influență asupra situației prețurilor. În special, din cauza prețurilor angro și a cererii de ceapă, morcovi și cartofi pentru aproape întreg sezonul trecut. În 2021, fermierii și-au redus plantațiile de legume din „setul de borș”.
Dar, în același timp, în majoritatea zonelor eliberate, au plantat castraveți, roșii, ardei și alte „legume de salată”. Calculul a fost că, la fel ca anul trecut, pandemia va întârzia turiștii și migranții care lucrează în țară pentru vară, ceea ce va stimula cererea.
Cu toate acestea, în realitate, totul sa desfășurat diferit, în iulie-august populația pleacă activ – în vacanță sau pentru a lucra în străinătate. Cererea pentru orice fel de legume este în scădere. Dar, din cauza ofertei relativ mici, prețurile la cartofi, morcovi și ceapă stagnează. Iar castraveții, roșiile, ardeii și alte legume, de obicei scumpe, care acum sunt foarte multe, se ieftinesc.