Experți: Inundații mortale înrăutățite de practicile agricole greșite

Organizațiile germane de mediu solicită îmbunătățirea măsurilor de protecție împotriva inundațiilor și schimbarea modului în care solurile agricole sunt utilizate, săptămâni după ce inundațiile fulgerătoare catastrofale au pătruns în țară și au lăsat peste 200 de morți în Europa de Vest. Relatează EURACTIV.

 

„O combinație de elemente de construcție este necesară pentru protecția eficientă a climei, protecția ecologică împotriva inundațiilor, împotriva etanșării terenurilor și pentru o mai mare protecție a solului în interacțiunea cu prevenirea dezastrelor”, potrivit Olaf Bandt, președintele organizației germane de mediu BUND.

 

BUND și alte câteva organizații de mediu au solicitat punerea în aplicare a unor măsuri ecologice de protecție împotriva inundațiilor, inclusiv ajustări ale practicilor agricole și forestiere, într-o serie de documente de poziție.

 

Ecologiștii consideră că sectorul agricol, e însuși o victimă majoră a inundațiilor, dar și poate contribui, de asemenea, la protejarea împotriva viitoarelor inundații.

 

Conținând apă

„Agricultura poate aduce o contribuție semnificativă la fenomenele de inundații”, a declarat pentru EURACTIV, Matthias Meissner de la ONG BUND.

 

„Mai presus de toate, aici sunt importante capacitatea de stocare a solurilor și reducerea scurgerilor de suprafață din cauza precipitațiilor abundente”, a explicat el.

 

Potrivit lui Meisner, structura solului și nivelurile de humus din sol sunt vitale pentru protecția împotriva inundațiilor. Din această cauză, BUND solicită introducerea reglementărilor pentru a asigura o acoperire a solului pe tot parcursul anului și diverse rotații ale culturilor – practici deja în vigoare în sectorul agriculturii ecologice.

 

Cultivarea solului cu utilaje grele trebuie, de asemenea, redusă pentru a nu compacta solul, a continuat Meissner.

 

Precipitațiile abundente au fost exacerbate de politici greșite de utilizare a terenurilor, potrivit președintelui Asociației Europene Agroforestale (EURAF), Patrick Worms.