Expert: Tot mai mulți ani secetoși în ultima perioadă

Secetele nu mai sunt o surpriză și au devenit fenomene meteorologice tot mai des întâlnite, iar frecvența lor a crescut în ultimii 10, 20 ani. Specialiștii de mediu vorbesc de o periodicitate anumită și vin cu explicații în acest sens.

VALERIU CAZAC, expert de mediu, hidrolog: Dacă vorbim până în anul 1990, secetele erau prezente în fiecare al patrulea an, acum fiecare al doilea an este secetos. Desigur seceta din 2022 foarte bine exprimată pe toate domeniile din agricultură. Seceta este deja prezentă ca secetă meteorologică, vedem că a trecut deja într-o secetă pedologică și mai recent deja se vorbește de secetă hidrologică, adică atunci când umiditate nu avem nici în atmosferă, nici în sol și nici apă în râuri. Temperaturile foarte ridicate care depășesc 30, 35 grade frecvent deja s-au menținut aproape săptămâni întregi. Lipsa precipitațiilor, pe alocuri, mai mult de 2 luni, au intensificat acest fenomen în unele raioane de Republica Moldova, unde au compromis multe culturi agricole.”

Bineînțeles, situația diferă în funcție de localitate și chiar de la un teren la altul… Unele zone au de suferit mai mult decât altele.

VALERIU CAZAC, expert de mediu, hidrolog: ”Este pestriță situația în Republica Moldova. Sunt unele locuri unde au căzut careva precipitații, ca la Ștefan-Vodă în partea aceea de sud-est, în sud au mai căzut niște precipitații și în nordul Republicii. Dar centrul este cel mai afectat din punct de vedere a secetei din anul 2022.”

Potrivit expertului, cea mai dură secetă înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova a fost cea din 1946-1947, inclusiv cea din 2007 a fost una catastrofală. În acest an avem una severă, iar majoritatea câmpurilor sunt compromise. Specialiștii au o explicație științifică…

VALERIU CAZAC, expert de mediu, hidrolog: De ce s-a schimbat regimul hidrologic, adică regimul de precipitații în regiunea noastră și în general pe glob? În regiunea noastră este explicat prin faptul că în anii 60 în Moldova au fost niște acțiuni anti ecologice, care au desecat majoritatea luncilor râurilor, au canalizat râurile și au micșorat oglinda apei de pe teritoriul RM în jur de 50%. Seceta este consecința acestor acțiuni.”

În 2020, țara noastră a fost lovită de cea mai severă secetă din ultimii 20 de ani, iar producția agricolă a scăzut cu peste 30 la sută în al treilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.