În ultima perioadă, prețurile au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani și vor continua să crească încă cel puțin șase luni.
Banca Națională a Moldovei are câteva instrumente în luptă contra inflației: rata de bază a creditelor și cursul valutar, a declarat în cadrul unei emisiuni expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță. Doar că instrumentele BNM sunt limitate, deoarece efectele pe care le produc sunt nesemnificative.
Veaceslav Ioniță, expert în politici economice: „Cea mai mare problemă, mult peste orice altă problemă, sunt prețurile, salariile și pensiile mici. De fapt, ele sunt legate una cu alta. Nu prețurile sunt mari, ci veniturile sunt mici. Omul realizează că puterea lui de a cumpăra cea este mai proastă decât în anul precedent.”
Potrivit lui Ioniță, inflația va continua să crească.
„Din nefericire, pentru cei care ne ascultă trebuie să constatăm că din păcate prețurile vor continua să crească cel puțin încă jumătate de an. După aceasta din diferite motive obiective nu vor mai avea unde să crească. Dar încă jumătate de an, noi vom fi în șocul prețurilor.”
O rată de bază mică încurajează creditarea, iar una mare, dimpotrivă. În 2020, BNM a scăzut rata de bază la 2,65%, cel mai mic nivel din istoria țării. Dar pe lângă menținerea inflației sub control, majorarea ratei de bază ar putea cauza și scumpirea creditelor.
„Banca Națională recunoaște că nu are un instrument care să fie diferențiat ca pentru unii pedepsește, iar pentru unii nu. Instrumentul ratei de bază este pentru toată lumea, însă după cum am spus pe noi ne deranjează să descurajăm creditele de consum și să nu descurajăm creditele ipotecare sau creditele luate de către agenții economici.”
Totodată, și cursul valutar este un instrument cu impact major al BNM în lupta cu majorarea prețurilor. Întrucât Republica Moldova este o țară dependentă de produsele de import, dacă leul este puternic, prețurile de import sunt mici, iar dacă este slab – acestea sunt mai mari.