Exodul populației, o problemă majoră pentru Moldova
Aproximativ 30 la sută din forța de muncă a republicii este concentrată în sectorul agrar, de aceea este dificil să vorbim despre realizările economiei. Asemenea proporții se înregistrau și la începutul anilor 90, iar de atunci nu s-a schimbat nimic. Declarația a fost făcută de economistul Viorel Gîrbu la un post privat de radio.
O problemă enormă este exodul populației. Piața muncii înregistrează deja o lipsă acută de lucrători.
Mai mult, în străinătate pleacă în căutarea unui loc de munca nu doar oamenii săraci, dar și cei care, la parametrii locali, ar putea fi atribuiți clasei de mijloc.
În consecință, tot mai mulți cetățeni nu-și mai leagă viitorul de Republica Moldova.
Principala dificultate pentru producerea unor schimbări în economie este concentrarea populației în mediul rural.
Dacă în perioada sovietică Moldova, ca parte a URSS, era o regiune agrară a unei țări mari și o pondere mare a populației rurale avea sens, în prezent, această situație încetinește foarte mult dezvoltarea domeniului.
Ne împiedică să ieșim din împrejurările actuale și pierderea sectorului industrial. Acesta trebuie creat de la zero, ceea ce nu se poate realiza fără atragerea partenerilor externi. Chiar și cu ajutorul lor, procesul dat este foarte greu de transpus în viață.
Singurul aspect pozitiv este că am înțeles totuși care ne sunt problemele, unde s-a greșit și conștientizăm necesitatea schimbării spre bine a lucrurilor.