Excursie prin nordul Moldovei. Destinații turistice care merită a fi văzute / VIDEO
Movile, zimbri și păduri bătrâne bogate în legende. Nordul Republicii Moldova are locuri care merită vizitate, dar pe care prea puțini le cunosc. Astăzi, colegii noștri de la NordNews vă povestesc despre o parte din ele, cele de la granița dintre raioanele Rîșcani și Glodeni. Excursia va lua sfârșit la unica zimbrărie din țară.
„Cheile Butești”, o stâncă asemenia unui munte imens, este un adevărat magnet pentru turiștii din toată lumea. Acesta se afla în satul Butești, raionul Glodeni. Stâncile s-au format acum 15-20 de milioane de ani, în apele calde ale Mărilor Sarmatice și Tortoniene. Legenda spune că pe aceste meleaguri turcii au ascuns o ladă cu aur, care a fost găsită apoi de vânătorii de comori.
Acești corali sunt identici cu Marea Barieră de Corali din Australia. Acolo se află sub apă, dar la noi pe pământ”, a povestit Vitalie Stelea, cercetător la „Pădurea Domnească”.
În una dintre peșteri a fost descoperită o locuință umană din era paleolitică și mezolitică. Pe timpuri, în aceste grote se adăposteau animale, care au dispărut cu mulți ani în urmă.
Familia Grosu a venit să facă cunoștință cu aceste locuri istorice.
„Am urcat pe acest munte și a fost foarte bine. Impresiile sunt minunate. Dar pentru a urca acolo, trebuie să faci sport. Bunicul ne-a adus, a spus că este un munte foarte frumos și să venim să-l vedem, mai ales că eu sunt din Ucraina.”
„Am venit cu nepoțelele, cu fiul, cu fiica, cu soția, care se trage din aceste locuri, din Camenca. Am arătat nurorii ce frumusețe avem în Moldova și să vadă cum se trăiește la noi.”
La 8 kilometri de „Cheile Butești” se află monumentul natural „Suta de Movile”, care cuprinde un teritoriu de aproximativ 1.600 de hectare din raionul Rîșcani. Este unicul loc din Europa, unde poți întâlni astfel de movile într-un număr atât de mare.
Prima atestare documentară a fost remarcată în lucrarea „Descrierea Moldovei” de Dimitrie Cantemir.
„Eu știu că în perioada medievală, pe movile se aprindeau ruguri. Acesta era un semnal că ostașii trebuiau să se ridice la luptă. Sau se suna din goarnă de pe o movilă până la alta”, a povestit Ulea Calistru, specialist principal, Secția Cultură, r. Rîșcani.
O altă legendă spune că, aici au avut loc bătălii crâncene, iar biruitorii și-au îngropat eroii, ridicând aceste movile. Deși se numește „Suta de Movile”, în realitate sunt mult mai multe și numără aproape 3.500 de dealuri de diferite dimensiuni. Cea mai înaltă se află la intersecția a trei drumuri și măsoară 30 metri.
„Se numește „Movila țiganului” pentru că aici ar fi fost îngropat un rom. Sus a fost pusă o cruce, anume atunci a fost descoperit un craniu. Probabil că este o istorie adevărată”, a spus Alexandru Coltun, directorul Casei de Cultură din Braniște.
Iar la 23 de kilometri de „Suta de Movile” se află Zimbrăria din Rezervația „Pădurea Domnească” din raionul Glodeni. Aceasta a fost înființată în august 2005, atunci fiind aduși trei zimbri din Polonia.
„Zimbrăria – acesta este unul dintre cele mai interesante locuri turistice din nordul Moldovei, 9 zimbri locuiesc pe teritoriul de 34 de hectare, unde se simt ca acasă. Faceți cunoștință cu Rodeauwaci, unul dintre primii trei zimbri aduși din Polonia”, a relatat Victor Gaideec, reporter NordNews.
Zimbrul, un animal pe cale dispariție, este considerat cel mai greu mamifer terestru sălbatic de pe teritoriul Europei. În prezent, aici trăiesc, în condiții protejate, nouă zimbri – trei femele și șase masculi.
La fel de fermecătoare este și „Pădurea Domnească”.
„În vremea lui Alexandru cel Bun, la inițiativa domnitorului Moldovei a spus ca aceste păduri să fie ocrotite pentru curtea domnească, pentru vânătoare. Pe atunci se numea „Țuțora”. Este una dintre cele mai bătrâne păduri din Europa. Nicăieri în Europa nu veți găsi atâția stejari, decât în această zonă”, a adăugat Vitalie Stelea, cercetător la „Pădurea Domnească”.
Fauna rezervaţiei „Pădurea Domnească” este bogată şi variată, alcătuită din aproape 50 de specii de mamifere, 160 de specii de păsări şi aproximativ 500 de specii de plante. Stejarii seculari din „Pădurea Domnească” au vârsta cuprinsă între două sute şi trei sute de ani, iar înălţimea poate atinge chiar şi 35 de metri.