Ex-ministru al Agriculturii: Scuzați că vorbim emoțional, dar „nakipelo”
Reprezentanții asociațiilor de business în agricultură și ai companiilor specializate în furnizarea de produse utilizate în acest domeniu, dar și autoritățile au participat la o dezbatere publică despre situația dificilă din sectorul agricol cauzată de criza fertilizanților și despre riscurile legate de securitatea alimentară a țării.
VITALIE GORINCIOI, președinte Moldova Fruct: ”La fiecare kg de fructe în prețul de cost un leu este fertilizantul și substanțele de protecție a plantelor. S-a scumpit de 2 ori, înseamnă că deja o să fie 2 lei, s-a scumpit de 3 ori, înseamnă că o să fie 3 lei în structura prețului de cost. Vă dați seama că noi trebuie să concurăm cu producția asta nu numai pe piața internă, dar și pe cea externă.”
ARTUR BRĂGUȚA, distribuitor PUF și fertilizanți: ”În Republica Moldova, statistica arată că se importă produse de uz fitosanitar în jur de vreo 60 de milioane de dolari. Evident că noi când importăm, plătim și TVA la stat, în jur la vreo 10 milioane. Dacă să mergem în întâmpinarea agricultorului, dvs, să faceți un mecanism, să facem un calcul la sfârșitul anului. Dacă anul trecut – nu a fost niciodată așa roadă, să facem o medie de 5 ani de zile, dacă agricultorii să aibă 4 tone de grâu sau 6 tone de porumb, 2 tone jumătate de floare, 2 de rapiță, trebuie să facem un calcul în toată treaba asta și să vedem cât îngrășăminte ne trebuie.”
”Părerea mea e să ajutăm agricultorii, să-i facem câteva subvenții, la hectar, la kg cumpărat de îngrășăminte ori TVA-ul să-l scoatem.”
Conform datelor oficiale, circa 68 de mii de tone de fertilizanți au fost importate până la ziua de azi în Republica Moldova, ceea ce este cu 5000 de tone mai puțin comparativ cu perioada similară a anului trecut.
VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Deci în mare parte suntem asigurați cu fertilizanți. Problema e că sunt destul de scumpi, prețurile s-au majorat de 3 ori. Ministerul Agriculturii a propus Guvernului ca să considere posibilitatea de a compensa parțial aceste scumpiri la fertilizanți.”
Pe 14 martie, Ministrul Agriculturii a participat la emisiunea Actualitatea LA RAPORT de la AGRO TV și a precizat că este în proces de identificare a mecanismelor prin care fermierii vor putea fi ajutați. De atunci, au trecut însă 10 zile, iar autoritățile nu au venit cu un răspuns clar pentru agricultori. Ministrul spune că totuși lucrurile par să se rezolve.
VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Am avansat și am avansat bine. Vreau să spun că aceste propuneri au fost discutate cu producătorii, ele au fost formulate și prezentate Guvernului. Și ieri am avut o ședință la Guvern unde au fost discutate, urmează să fie discutate în continuare și mâine vom veni cred că la începutul săptămânii viitoare cu niște cifre concrete.”
Reprezentanții asociațiilor de profil însă solicită grăbirea procesului de luare a deciziilor.
VITALIE GORINCIOI, președinte Moldova Fruct: ”Eu sunt om practic. Sunt mulțumit atunci când întrebarea se soluționează. Dar când primesc răspuns că e în curs de soluționare, dar eu deocamdată doar așa răspunsuri am primit la toate întrebările pe care le-am adresat noi vreo două săptămâni în urmă.”
Discuțiile au fost pe alocuri aprinse, deoarece agricultorilor le-a ajuns cuțitul la os.
VITALIE GORINCIOI, președinte Moldova Fruct: ”Să nu fie cu supărare, domnul Ministru, dar să-i spuneți cumva dacă îl veți întâlni pe Ministrul Economiei că noi nu suntem doar cifre. Cum el iese: 14 încolo, 14 încolo. Noi suntem niște oameni vii, reali care ne ocupăm de producere. Și când ne spune că nu a trebuia să sădim măr, trebuia poate cu vreo 20 de ani în urmă, dacă el știa altă soluție. Ne scuzați că de multe ori așa cam emoțional vorbim, dar, cum zic românii, nakipelo. Atât de mult să ne învinuiască pe noi, când spune cineva că 30 de ani nu s-a făcut nimic, eu o să spun altfel: acuș vor fi 31 de ani.”
Dezbaterea publică a fost organizată de IDIS Viitorul, sub sloganul „Economie fără monopoluri, libertate fără privilegii”.
IGOR MUNTEANU, expert IDIS Viitorul: ”IDIS a dorit să faciliteze un subiect concret, care afectează mediul de afaceri în agricultură. Am văzut deschidere de la Ministerul Agriculturii. Trebuie să folosim această deschidere pentru ca pe baza discuțiilor și a observațiilor pe care participanții le-au formulat, să putem elabora și transmite Ministerului un document de poziție, înțeles și articulat cu toate asociațiile interesate, după care să existe un răspuns rapid la această criză.”
VEACESLAV IONIȚĂ, expert IDIS Viitorul: ”În opinia noastră, agricultura va fi subiectul numărul 1 în 2022, nu în Moldova, în toată lumea și în Moldova. Noi foarte clar dorim să sprijinim agricultorii în vocea lor, în mesajul lor către autorități, aici vorbim despre TVA-ul care să fie restituit la procurările de fertilizanți, despre utilizarea TVA-ului din cont, care este al agricultorilor, dar ei nu-l pot utiliza ca să-și poată achita alte impozite, asta ar fi un sprijin pentru agricultori.”
Evenimentul a avut loc în formatul Agendei Naționale de Business, care reprezintă o platformă de dialog și interacțiune cu mediul privat de afaceri.