27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, fiind desemnată de Rezoluția privind comemorarea Holocaustului a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din anul 2005.
Rezoluția îndeamnă toate națiunile membre ale ONU să cinstească memoria victimelor Holocaustului și să încurajeze dezvoltarea de programe educaționale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid.
Octavian Țîcu, doctor în istorie, profesor universitar: „Avem șansa să recuperăm tinerii, să le spunem că a fost un accident regretabil în istorie pe care ni-l asumăm și nu dorim să se mai repete. Acesta este un moment de maturitate, România a trecut cu brio acest moment după anul 2003 în mod special. S-a datorat faptului că România urma să devină membră a Uniunii Europene și a NATO, chestiuni care deja erau tranșate în spațiul european. Nu puteau exista standarte duble, toate statele și-au asumat acest lucru, inclusiv foștii aliați ai Germaniei care au participat la acest genocid împotriva evreilor.”
La 20 ianuarie 2022, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat prin consens, o rezoluție propusă de Israel prin care cheamă toate statele să lupte împotriva negării Holocaustului și contra antisemitismului, mai ales pe rețelele sociale.
„Cel mai păgubos și lipsit de sens mi se pare ideea de a nega Holocaustul și de al prezenta ca o invenție. Este important ca în această zi să avem o claritate asupra evenimentelor, Republica Moldova s-a aliniat din punct de vedere internațional la aceste standarte. Avem Holocaustul ca parte la curricula școlară în clasa a – IX-A și a – XII –a, în corespundere cu cercetările actuale și moderne.”
Istoricul Octavian Țîcu, a explicat și câteva dintre motivele care a dus la Holocaust.
„Este ura față de evrei. O chestiune care pornește dintr-o rivalitate între creștini și evrei, pornind de la faptul că evreii l-ar fi răstignit pe Isus. Iar dea lungul timpului s-au legat mai multe prejudecăți legate de evrei, de activitățile lor. De felul lor misterios de a se reproduce, de a se impune în anumite societăți.”
Tragedia a dus la uciderea a șase milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german. Cu acest prilej, mai mulți oficiali au adresat în această zi mesaje dedicate Zilei de comemorare a victimelor Holocaustului.