Eveniment de încheiere a proiectului “Suportul instituțional în Agricultura Ecologică din RM”

Proiectul ”Suportul instituțional în agricultura ecologică din Republica Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Institutul Central de Supraveghere si Testare în Agricultură din Republica Cehă și-a încheiat lucrările, după șase ani de activitate. La baza realizării programului au stat patru componente de bază. În primul rând, a fost vorba de instituirea sistemului de control și stabilirea unei bazei pentru un sistem operațional de aprobare unificată a inputurilor pentru agricultura ecologică.

 Martin CECH, șef adjunct al Misiunii Ambasadei Cehiei în RM: Programul aprobat privind cooperarea indentifică patru sectoare prioritare, una din care este agricultura, care este de asemenea un domeniu crucial pentru dezvoltarea Moldovei.”

 Celelalte două componente au vizat consolidarea competenței laboratorului național în domeniul respectiv, precum și armonizarea cadrului legal cu regulamentele Uniunii Europene.

 Vladimir BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare:”Astăzi se lucrează la cele 27 de regulamente care urmează a fi armonizate. Toate aceste momente fac ca piața producerii de producție ecologică în Republica Moldova să devină clară și foarte transparentă și oamenii care fac afaceri să poată face un business plan cu predictibilitate pentru investiții și dezvoltarea acestei dimensiuni.”

 La rândul său, managerii și experții proiectului au declarat că, în perioada de implementare a proiectului, au depus maxim efort pentru a simplifica activitatea agricultor din Republica Moldova.

 Ludmila SIPCOVA, manager de proiect: ”Componentele au vizat armonizarea legislației cu regulamentele UE, consolidarea capacității Laboratorului Central Fitosanitar, susținerea Centrului de Stat Pesticide responsabil de inputurile pentru Agricultura Ecologică și ultima, recomandarea soiurilor potrivite pentru agricultura ecologică.”

Proiectul ”Suportul instituțional în agricultura ecologică din Republica Moldova” a fost implementat pe о perioada de șase ani, având o valoare totală de 650 de mii de euro.

Beneficiarii proiectului:

  • Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, (MAIA)
  • Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)
  • Serviciul de Stat “Centrul de Stat pentru Atestarea și Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar și a  Fertilizanților (PESTICIDE)
  • Laboratorul Central Fitosanitar (LCF)
  • Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante (CSTSP)
  • Institutul de Cercetări a Culturilor de Câmp ”Selecția” (SELECȚIA)