Europa rămâne în urmă, în cursa cărnii cultivate în laborator
Când Singapore a devenit prima țară care a aprobat și a început să vândă în mod comercial carne cultivată în laborator luna trecută, Ira van Eelen nu s-a putut abține să nu creadă că continentul greșit a fost primul.
„Ceea ce se întâmplă în Singapore ar fi trebuit să se întâmple în Europa”, a spus Van Eelen, consilier al ”Eat Just”, compania care a produs puiul cultivat în laborator pentru comercializare în Singapore.
Tatăl ei, omul de știință olandez Willem van Eelen, a fost pionier și a creatorul tehnologiei pe care ”Eat Just” spera să o lanseze în Olanda. Cu toate acestea, Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Alimentară (NVWA) a respins cererea lor de a organiza degustări în 2018, spunând că nu a primit aprobarea UE.
Experiența ”Eat Just” reflectă ceea ce cei din industrie descriu ca un continent prea reticent și prea lent pentru a îmbrățișa o tehnologie care ar putea reduce emisiile agricole și ar consolida securitatea alimentară, cele două fiind și prioritățile declarate ale UE odată.
Carnea cultivată în laborator, cunoscută și sub denumirea de carne fără uciderea animalului sau de cultură, este produsă folosind celule stem musculare extrase dintr-un animal și apoi cultivate într-un „bioreactor” de oțel mare. Celulele sunt mutate mai târziu într-un gel apos, unde se îngrămădesc în țesutul sinos.
Întregul proces poate avea loc într-un spațiu de dimensiuni de restaurant și nu necesită creșterea intensivă a pământului sau sacrificarea animalelor cu metan. Lansarea din Singapore indică faptul că tehnologia poate fi viabilă din punct de vedere comercial, după ce a fost mult timp respinsă ca fiind prea scumpă.
Dar, în timp ce Asia, Statele Unite și chiar prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se aruncă pe inițiativa de carne fără sacrificare, factorii de decizie europeni s-au arătat mai puțin interesați în tehnologia dată.
„Este într-adevăr societatea pe care o dorim pentru copiii noștri?” a scris pe Twitter ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie, ca reacție la debutul ”Eat Just” din Singapore. „Eu nu. O spun clar ”, a continuat Denormandie. „Carnea provine din viață, nu din laboratoare. Contează pe mine că în Franța carnea va rămâne naturală și niciodată artificială! ”
Companii precum ”Eat Just”, spun că un astfel de scepticism înseamnă că Europa riscă să piardă un sector despre care analiștii prezic că ar putea reprezenta peste o treime din piața mondială a cărnii până în 2040.
O parte a problemei este procesul de reglementare al Europei. Carnea cultivată în laborator va trebui aprobată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în temeiul noii legislații UE privind alimentele. Blocul a raționalizat aceste legi în 2018, dar poate dura încă trei ani sau mai mult până când cererile sunt aprobate de reprezentanții țărilor UE în așa-numitul comitet PAFF.
Wolfgang Gelbmann, un ofițer științific superior al unității de nutriție a EFSA, a declarat că procesul de creștere a cărnii într-un laborator prezintă riscuri potențiale. Celulele utilizate în bioreactoare ar putea deveni contaminate, de exemplu și există o șansă de „dereglare” a celulelor care au fost multiplicate de multe ori.
„Trebuie să înlocuiți toți nutrienții pe care o celulă îi obține în mod normal prin fluxul sanguin, intercelular, micro și macronutrienți”, a remarcat Gelbmann. „Aceste celule trebuie adăugate la mediu și nu există un sistem imunitar în acest bioreactor, așa că Întreb … cum sunt protejate aceste reactoare de contaminarea microbiană? ”
Totuși, a adăugat el, provocările tehnologiei nu sunt de netrecut și este „cu siguranță posibil” să se facă carne in vitro sigură.
Cu toate acestea, pentru moment, întârzierile de reglementare îndelungate determină mai multe companii europene să privească dincolo de granițele UE în timp ce încearcă să meargă rapid pe piață. Nicio companie nu a solicitat încă aprobarea UE pentru alimente noi pentru produsele din carne cultivate în laborator.
Sursa informației: https://www.politico.eu/article/as-cultured-nuggets-go-on-sale-in-singapore-industry-fears-that-eu-will-chicken-out-of-global-tech-race/