Europa începe cursa globală 5G pentru a stimula recuperarea COVID-19

2021 ar putea fi un an pentru eforturile Europei de a ajunge din urmă China și Statele Unite în implementarea rețelelor de telecomunicații super-rapide de generația a cincea (5G).

 

Misiunea de a introduce tehnologia, care promite în cele din urmă viteze de internet de până la 20 de ori mai rapide decât astăzi, ar putea fi crucială pentru competitivitatea continentului care iese din ruinele economice ale pandemiei COVID-19.

 

Având în vedere acest lucru, Uniunea Europeană canalizează o cincime din fondul său de recuperare de 750 miliarde euro pentru a îmbunătăți capacitățile digitale ale țărilor.

 

Operatorii de telefonie mobilă europeni sunt de multă vreme reticenți să înceapă să investească în rețelele 5G, care ar putea sprijini fabricile inteligente și mașinile cu conducere automată, din cauza lipsei de claritate politică cu privire la faptul dacă trebuie să adere la cererile SUA de a exclude furnizorul de echipamente principal Huawei și alți furnizori chinezi.

 

„Din păcate, Europa este în urmă”, a declarat pentru Reuters, Pekka Lundmark, director executiv al producătorului finlandez de echipamente de rețea 5G, de la compania Nokia. Dar lansarea „se accelerează deja și în 2021 cred că va aduna mai multă viteză în majoritatea țărilor”.

 

Cu toate acestea, operatorii de telefonie mobilă trebuie să plătească companiilor precum Ericsson, Nokia și Huawei miliarde de dolari pentru echipamentul 5G.

 

În timp ce un consumator individual poate folosi 5G pentru efectuarea de apeluri și navigarea pe internet, principalul avantaj al tehnologiei constă în crearea de noi afaceri, automatizarea fabricilor și rularea infrastructurilor critice, cum ar fi rețelele electrice.

 

Abonamentele mobile 5G la nivel mondial sunt de așteptat să ajungă la 220 de milioane până la sfârșitul acestui an, China reprezentând aproape 80% din total, a spus compania Ericsson într-un raport luna trecută.

 

„La fel ca în cazul 4G, avantajul primilor este imens, iar țările care lansează 5G devreme vor vedea cea mai mare parte a inovației”, a spus o purtătoare de cuvânt a companiei de tehnologie Ericsson.

 

„Dacă Europa nu se mișcă rapid, riscă să piardă creșterea și să slăbească competitivitatea industrială în industria prelucrătoare și logistică, care ar putea costa miliarde de euro ca avere nouă” – a spus o purtătoare de cuvânt a companiei de tehnologie Ericsson.

Sursa informației: https://www.reuters.com/article/idUSKBN2920WJ