Eugeniu Coşeriu: vocaţia universalității

Este mai cunoscut în lume decât acasă! Vorbim despre Eugeniu Coşeriu, născut acum o sută de ani, la Mihăileni, raionul Râşcani. Lingvistul a fost omagiat la Centenar cu o apariţie editorială de excepţie, „Eugeniu Coşeriu: vocaţia universalității”.

Protagoniștii lansării, alături de autorul de la Bălţi al ediţiei, Gheorghe Popa l-au descoperit pe Eugeniu Coșeriu dincolo de personalitatea arhicunoscută care era în văzul tuturor.

„Trebuie să se cunoască un detaliu, el era un polemist de temut în ceea ce privește cercetările, studiile lingvistice, pe atât dădea dovadă de o bonomie, de un suflet foarte mare, era foarte comunicabil, săritor la nevoie, permanent gata de a întinde o mână de ajutor pentru cei interesați. Personal, împreună cu colegii noștri ne făcea invitații, asumându-și toate cheltuielile.”

Gheorghe Popa, conferențiar universitar

„Nu mă ofer pe mine însumi ca model, ci, mai curând, criteriile care m-au condus spre performanță ar

Eugeniu Coșeriu: vocația universalității

 putea constitui un model pentru alții.” – aceste cuvinte ale colosului de la Tübingen ar putea servi drept moto pentru apariția volumului.

„Eugeniu Coșeriu revine în mediul universitar, unde trebuie studiat, ca un mare lingvist și ca mare și ca mare cunoscător al tuturor limbilor, pentru care el a găsit un sistem, bineînțeles vine și ca un poet și ca prozator.”

Mihai Cimpoi, academician, critic literar

Eugeniu Coșeriu s-a născut la 27 iulie 1921, comuna Mihăileni, județul interbelic Bălți, România, azi Republica Moldova.

Este fondatorul primei școli lingvistice din America de Sud și a celei de la Tübingen. Eugeniu Coșeriu este unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX. A decedat pe 7 septembrie 2002, la Tübingen, Germania.