Este importul ridicat de fructe din partea Uzbekistanului o amenințare pentru Moldova?

Știri neașteptate din Uzbekistan – guvernul țării a decis să stimuleze importul unui număr de fructe, fiind scutite de taxele de import. Experții EastFruit au putut primi confirmarea oficială conform căreia decretul guvernamental „Cu privire la măsuri suplimentare pentru garantarea furnizării de produse alimentare de bază către populație și menținerea stabilității prețurilor pe piața internă” a fost într-adevăr adoptat. Să încercăm să înțelegem ce înseamnă acest lucru și cum va afecta prețurile la fructe și volumul comerțului acestora.

În primul rând, trebuie menţionat faptul că lista fructelor care au fost scutite de taxele de import include atât fructe de consum larg, cât și exotice.

Cea mai neplăcută veste pentru furnizorii de fructe din Moldova și Ucraina a fost reducerea la zero a taxelor de import la merele proaspete. Într-adevăr, acum în Moldova și Ucraina, precum și în alte țări europene, pe piață există un exces de mere și prețurile sunt mici.

Uzbekistanul ar putea deveni o piață bună de desfacere, deoarece mărul este foarte popular în țară și este consumat în cantități mari, iar prețurile pentru ele la fel sunt mari. Cu toate acestea, acum Moldova și Ucraina nu au avantaje față de alți furnizori, pentru că nu au plătit anterior taxe de import în temeiul acordurilor ALS. Prin urmare, China poate concura la moment cu Ucraina și Moldova pe piața uzbecă, unde prețurile la mere sunt și ele scăzute.

 

Câte mere va putea importa Uzbekistanul dacă se vor ridica taxele? În 2020, importurile de mere în țară au fost la un nivel record și au ajuns la 5,5 mii de tone, dar trebuie avut în vedere faptul că, potrivit participanților de pe piață, o parte din aceste mere a fost importată din China pentru reexport pe piața rusă, deoarece Rusia a interzis Chinei să furnizeze mere pe piața sa din 2019. Apropo, Ucraina a furnizat 63 de tone de mere Uzbekistanului în 2020, timp în care din partea Moldovei nu a avut loc niciun import de mere. Moldova preferă să exporte merele în Rusia.

Având în vedere prețurile relativ ridicate la mere în Uzbekistan la moment, țara ar putea importa chiar mai mult de 10 mii de tone de mere pentru consumul intern în perioada noiembrie 2021 – aprilie 2022, conform estimărilor EastFruit.

Un alt element interesant privind importurile scutite de taxe sunt bananele. Bananele nu sunt foarte populare în Uzbekistan, dar consumul lor este în continuă creștere. Acest fruct este un produs de top pentru supermarkete, unde este cel mai bine vândut produs din grupul de fructe și legume. În 2020, importurile de banane în Uzbekistan au scăzut din cauza zvonurilor destul de ridicole despre transmiterea coronavirusului prin banane, precum și din cauza dificultăților logistice din timpul pandemiei.

Din moment ce bananele sunt relativ ieftine în acest an, iar alte fructe și legume cresc rapid în preț, ne așteptăm ca importul de banane în Uzbekistan în perioada punerii în aplicare a taxei zero de import se poate dovedi, de asemenea, să atingă o cifră record – aproximativ 50 de mii de tone.

Citricele au fost, de asemenea, scutite de taxe de import până la 1 mai 2022. Uzbekistanul importă anual între 30 și 40 de mii de tone de citrice, în principal din Pakistan. Turcia și China sunt, de asemenea, furnizori relativ mari. În principal, mandarinele sunt importate în Uzbekistan. Desigur, importul acestor fructe iarna poate crește semnificativ și cu aproximativ 10-20%.

O decizie interesantă a Uzbekistanului a fost, de asemenea, eliminarea taxelor de import la importul de kiwi și avocado, care sunt relativ exotice. Dacă avocado nu este încă cultivat în țară, dar este consumat foarte activ, atunci producția de kiwi continuă să crească. Până acum, kiwi nu este cultivat în Uzbekistan în principal la scară industrială, dar posibilitățile de cultivare cu succes în țară sunt foarte bune. În acest sens, se așteaptă și o creștere a importurilor.

De asemenea, bananele plantain, curmalele, smochinele, ananasul, guava, mangoul, mangostanul, papaya, perele și gutuile pot fi acum importate în Uzbekistan cu taxe zero.

Cum a fost primită decizia guvernului Uzbekistanului de a reduce taxele pe fructe și să le facă mai accesibile consumatorilor? Spre surprinderea noastră, comentariile de pe rețelele de socializare cu privire la această decizie au fost covârșitor de negative. Comentatorii nu consider aceste fructe ca fiind alimente de bază și nu cred că acest lucru va influenţa scăderea prețurilor cu amănuntul.

Cu toate acestea, echipa EastFruit evaluează pozitiv această decizie. Singurul avertisment este că această decizie nu este una permanentă. La urma urmei, majoritatea tipurilor de fructe scutite de taxă până la 1 mai 2022 nu sunt cultivate deloc și nu pot fi cultivate în țară. Prin urmare, nu are rost să fie taxate, iar concurența pe piața de mere și pere va stimula producătorii locali să îmbunătățească eficiența producției și calitatea produselor, într-o perspectivă pe termen lung.

Sursa: EastFruit