Este LAPTELE DE CARTOFI cea mai sustenabilă alternativă lactată de până acum?

În secolul XXI, nu se poate scăpa de laptele pe bază de plante. Pe această piață populară și saturată intră un nou lapte vegetal, care pretinde a fi cea mai durabilă alternativă la produsele lactate de până acum: laptele de cartofi.

 

Potrivit pentru vegani și fără nuci, compania suedeză DUG tocmai a câștigat un premiu World Food Innovations 2021 la categoria “Cel mai bun produs prietenos pentru alergii” pentru creația sa. Așadar, unde se situează laptele de cartofi în comparație cu alte tipuri de lapte pe bază de plante și, cu o concurență atât de puternică, poate avea un impact pe piață?

 

Noul lapte de cartofi

Creat de profesoara Eva Tornberg, de la Universitatea Lund, DUG este numele celui mai recent lapte vegetal care contestă coroana laptelui de ovăz. Produs în Suedia și disponibil acum în magazinele din Marea Britanie, ca majoritatea laptelui vegetal, este creat dintr-o emulsie de produs vegetal – în acest caz cartofi – și ulei de rapiță.

 

Laptele de cartofi se adresează unui public tânăr, alimentat cu cafea, la fel ca și mărcile de lapte de ovăz.

 

Dar care este influența de mediu al cartofilor? Ei bine, potrivit DUG, sunt excelente. Pe site-ul companiei se afirmă că cultivarea cartofilor este de două ori mai eficientă decât cultivarea ovăzului pe metru pătrat și că laptele de cartofi are o amprentă de carbon mai mică decât orice alt lapte vegetal, cu o cantitate infimă de 0,27 kg CO2 pe litru.

 

Cultivarea cartofilor este de două ori mai eficientă decât cultivarea ovăzului pe metru pătrat.

 

Cartofii sunt, de asemenea, o cultură destul de ușor de întreținut, ceea ce înseamnă că au nevoie cu 56% mai puțină apă decât migdalele pentru a crește.

 

Deși, în general, cartofii nu sunt considerați ca fiind o legumă „sănătoasă”, în principal din cauza diverselor moduri nesănătoase în care îi consumăm – cartofii prăjiți, piureul și cartofii prăjiți fiind principalii suspecți – potrivit DUG, aceștia sunt plini de antioxidanți și vitamine.

 

Cât de departe poate merge inovația în domeniul laptelui?

Vânzările de alimente pe bază de plante au crescut cu un procent uriaș de 49% în Europa numai în ultimii doi ani, conform acestei cercetări finanțate de UE, așa că nu este de mirare că noi companii încearcă să intre pe piață.

 

Rămâne de văzut dacă amprenta climatică a laptelui pe bază de plante poate scădea și mai mult sau dacă există un apetit public și de marketing pentru încă un lapte pe bază de plante.

 

Laptele de migdale, de exemplu, este dezastruos pentru mediu.

Aproximativ 80% din laptele de migdale este cultivat și produs în California, un stat american bine cunoscut pentru secetele sale. Acest lucru face ca valorile ridicate de producție de apă ale laptelui de migdale – 120 de litri pentru a produce doar un pahar – să fie teribile pentru mediul local.

 

Deși aceasta este totuși mai puțină apă decât este nevoie pentru a produce un pahar de lapte de vacă, amprenta de carbon rezultată din transportul în întreaga lume face ca laptele de migdale să fie unul dintre cei mai mari vinovați.

 

Producția de soia a dus la defrișarea unor zone vaste din pădurea tropicală amazoniană. Cel mai ecologic în acest moment este laptele de ovăz.

 

În egală măsură, laptele de soia a avut o relație foarte dificilă cu ecologiștii. Cu un nivel scăzut de CO2 pe kg și un consum redus de apă, soia este, pe hârtie, foarte sustenabilă.

 

Însă, din cauza utilizării sale pentru hrănirea laptelui și a animalelor, producția de soia a dus la defrișarea unor zone vaste din pădurea amazoniană, distrugând ecosisteme vitale.

 

Laptele de ovăz este cel mai ecologic în acest moment. Considerat pe scară largă ca fiind cel mai sustenabil lapte de până acum, laptele de ovăz utilizează puțin mai mult CO2 pe kilogram decât cel de migdale, dar folosește mai puțin teren și semnificativ mai puțină apă, ceea ce îl face, până acum, câștigător pe toate planurile.

 

Sursa informației: https://www.euronews.com/green/2021/08/31/is-potato-milk-the-most-sustainable-dairy-alternative-yet