Cinci foști angajați ai uneia dintre cele mai mari companii de construcții de pe piața națională au fost trimiși pe banca acuzaților, fiind bănuiți de prejudicierea investitorilor de apartamente cu peste 40 de milioane lei.
ASTFEL, 56 DE PERSOANE DIN CHIȘINĂU AU FOST LĂSATE FĂRĂ IMOBILE.
Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), evenimentele investigate în dosarul prezentat judecătorilor s-au produs în perioada anilor 2012-2013, atunci când investițiile potențialilor proprietari au fost folosite în alte scopuri decât cele indicate în contracte – construcția și darea în exploatare, cu intrarea în dreptul deplin de proprietate asupra imobilelor în care au investit.
Compania a primit finanțare din două surse (investitori și bancă). Deși capacitatea financiară pentru a-și onora obligația de transmitere în proprietate deplină imobilele către investitori era mai mult decât suficientă, aceasta nu s-a întâmplat.
Concomitent, deoarece agentul economic nu și-a onorat obligațiile nici față de bancă, aceasta a inițiat procedura judiciară de intrare în posesia imobilelor ipotecate.
Compania de construcții, până la această etapă, nu a întreprins măsuri de restituire a prejudiciului față de investitori, iar procurorii, întru asigurarea unei părții a acțiunilor civile au reușit aplicarea sechestrului pe averea învinuiților, în sumă de aproximativ 7 milioane lei. Dosarul penal a fost pornit în 2017, la plângerea părților vătămate, fiind primar gestionat de către o procuratură teritorială, iar din 2020, a fost transmis procurorilor PCCOCS – dosar investigat de comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP și SPIA a MAI.
Procurorii continuă urmărirea penală cu referire la încă cel puțin 15 părți vătămate, care nu sânt pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul investigațiilor, urmează să fie apreciate din punct de vedere juridico-penal acțiunile și a altor persoane. Suspecți riscă până la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.