Energie din surse regenerabile pentru o dezvoltare durabilă

Evoluțiile din ultimii ani în domeniul aprovizionării cu resurse energetice a Republicii Moldova, în special fluctuațiile pe piața de gaze naturale, au scos în evidență importanța diversificării surselor de energie pentru a reduce dependența de o singură sursă, dezvoltarea sectorului biocombustibililor solizi și utilizarea acestora pentru încălzire fiind una din soluții, în concordanță cu obiectivul de majorare a cotei de energie durabilă în consumul de energie total pe țară.

Biocombustibilii solizi reprezintă combustibilii produși direct sau indirect din biomasă, biomasa fiind fracțiunea biodegradabilă a reziduurilor agricole, reziduurilor forestiere și lemnoase, resturilor provenite din sectoare industriale conexe, precum și a produselor din culturi energetice.

Astfel, un volum de producție de brichete și palete din lemn și alte deșeuri vegetale ce variază între 30,6 mii tone în anul 2020 și 21,7 mii tone în anul 2021, media pentru perioada analizată fiind de 25,5 mii tone pe an.

În același timp, datele analizate mai arată un volum mediu de 4299 tone de biocombustibili solizi importați în perioada 2019-2021, dintre care 2305 tone reprezintă brichete, iar 1994 tone – pelete. Volumul mediu de biocombustibili solizi exportat în această perioadă constituie 221 tone și este reprezentat doar de pelete.

Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, se constată un volum minim de 21,8 mii tone de biocombustibil solid consumat în anul 2020 și maxim de 28,3 mii tone consumate în anul 2021, rezultând o medie de 25,3 mii tone pe 3 ani.

În aceeași perioadă, au fost identificate 265 de instituții publice care dispun de centrale termice pe biocombustibili solizi, însumând o capacitate totală de 57 MW și peste 1159 de gospodării casnice care dispun de centrale pe biocombustibili solizi cu o capacitate totală de peste 26,2 MW.