Energia electrică va deveni un lux pentru majoritatea moldovenilor

Energia electrică va deveni un lux pentru majoritatea moldovenilor, nu pentru că ea nu va fi în Moldova, ci din cauza tarifului la care ar urma să ajungă în perioadă următoare. Prognoza sumbră a fost făcută de Octavian Calmîc, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la N4, unde a mai menționat că, este ceva inevitabil, deoarece prețul din contractul de avarie semnat cu România este unul de cinci ori mai mare decât cel pe care-l aveam, de exemplu, cu Centrala de la Cuciurgan.

Octavian Calmîc, fostul director al ANRE: „Este inevitabil că acești bani va trebui să-i întoarcem, recuperarea acestor costuri sunt doar prin tarife, cât o să fie ele nu putem acum să ne dăm în speculații. Totul ține de prețul de achiziție a acestei energii și care va fi cantitatea ei. Am zis deja că, în prezent, prețul de achiziție pe piața română este de minim 2,5 ori mai scumpă decât decât prețul mediu actual, care este pus în tariful pentru populație, respectiv trebuie să ne așteptăm la o majorare.”

Iar noua majorare a tarifului energiei electrice ar putea fi, chiar din data de întâi decembrie, a mai adăugat Octavian Calmîc.

Octavian Calmîc, fostul director al ANRE: „Conform procedurii, dacă nu se intervine prin decizii Excepționale ale CSE, au loc cel mai repede în 30 de zile, pentru că sunt proceduri de transparență decizională, de publicare, de estimări și multe altele. Deci, trebuie să ne așteptăm că într-o procedură normală o majorare de tarif nu poate fi mai repede decât întâi decembrie anul curent. Până atunci încă vom avea tarifele actuale, dar există premise considerabile de majorare a acestora.”

Mai mult, a ținut să adauge fostul director al ANRE, culmea inflației în Moldova încă nu a fost atinsă în 2022.

Octavian Calmîc, fostul director al ANRE: „-În cazul în care sectorul energetic nu va niște prețuri confortabile de achiziție a gazelor naturale, a energiei electrice, dar așa se prevede, probabil va fi o presiune suplimentară pe inflație. -Și vor urma noi scumpiri. -Exact. Urmează o nouă ajustare a tarifelor la gazele naturale, energia electrică, imediat după aceasta, la un decalaj de o lună, o lună și jumătate, va fi o nouă presiune pe celelalte prețuri pe lanț.”

În Moldova, rata anuală a inflației a crescut constant, începând cu septembrie 2021, când aceasta era de 6,68%.