Energia electrică este foarte aproape de a deveni un lux pentru majoritatea moldovenilor, nu pentru că ea nu va mai fi în Moldova, ci din cauza noului tarif, care a fost aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Astfel, la nicio lună de la aprobarea tarifelor majorate, curentul electric se scumpește, din nou, urmând ca în continuare să-i coste pe consumatorii finali din Centrul și Sudul țării 5,91 de lei/kWh, în creștere cu 1,14 lei/kWh, iar pe cei din Nord – 5,60 lei/kWh, cu circa 80 de bani mai mult față de tariful actual.
Operatorii de pe piață argumentează necesitatea acestor scumpiri prin faptul că prețurile medii de furnizare a energiei electrice sunt cu mult mai mari decât tarifele actuale. Totodată, s-au majorat costurile de distribuție și sunt acumulate deficite tarifare.
Atât Premier Energy, cât și FEE-Nord nu au avut obiecții față de hotărârile aprobate de ANRE.
Astfel, pe 30 noiembrie, s-a adeverit și prognoza sumbră făcută de Octavian Calmîc, fostul director al ANRE. La sfârșitul lunii octombrie, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, acesta a declarat că majorările ulterioare a prețului vor depinde de tarifele din contractele pe care Moldova le va semna cu România.
Octavian Calmîc, fostul director al ANRE: „Este inevitabil că acești bani va trebui să-i întoarcem, recuperarea acestor costuri sunt doar prin tarife, cât o să fie ele, nu putem acum să ne dăm în speculații. Totul ține de prețul de achiziție a acestei energii și care va fi cantitatea ei. Am zis deja că, în prezent, prețul de achiziție pe piața română este de minim 2,5 ori mai scump decât prețul mediu actual, care este pus în tariful pentru populație, respectiv trebuie să ne așteptăm la o majorare.”
Prețul din contractul de avarie semnat de Moldova cu România, în luna octombrie, a fost de cinci ori mai mare decât cel pe care-l aveam anterior, de exemplu, cu Centrala de la Cuciurgan.