Emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel-record

Emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel-record, amenințând să împingă lumea la niveluri „fără precedent“ de încălzire globală, au avertizat oamenii de știință, potrivit The Guardian, scrie libertatea.ro.

Conform unui studiu publicat joi, lumea își epuizează rapid „bugetul de carbon”, adică cantitatea de dioxid de carbon care poate fi emisă pentru a nu depăși pragul vital de 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale.

În prezent, pot fi emise doar aproximativ 250 de miliarde de tone de dioxid de carbon pentru a evita acumularea de CO2 în atmosferă care ar duce la creșterea temperaturilor cu 1,5 grade Celsius.

Această cantitate a scăzut de la 500 de miliarde de tone în urmă cu doar câțiva ani, iar la ratele anuale actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră, de aproximativ 54 de miliarde de tone pe an în ultimul deceniu, aceasta s-ar epuiza cu mult înainte de sfârșitul acestei decade.

 „Acesta este un deceniu critic pentru schimbările climatice. Deciziile luate acum vor avea un impact asupra creșterii temperaturilor, precum și asupra gradului și severității impactului pe care îl vom avea ca urmare”, a declarat profesorul Piers Forster, directorul Centrului Priestley pentru viitorul climei de la Universitatea din Leeds și autorul principal al lucrării

El a spus că rata de creștere anuală a emisiilor a încetinit, dar că sunt necesare acțiuni mult mai puternice.

„Trebuie să schimbăm politica și abordările în lumina celor mai recente dovezi privind starea sistemului climatic. Timpul nu mai este de partea noastră”, a spus el.

Guvernele se întâlnesc la Bonn pentru a pregăti un summit major al ONU privind clima, Cop28, care va avea loc în noiembrie, în Emiratele Arabe Unite.

Cop28 este văzută ca fiind una dintre ultimele oportunități pentru ca lumea să se pună pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris din 2015 privind clima și pentru a se menține în limita a 1,5 grade Celsius.

Având în vedere că emisiile au continuat să crească, rata anuală de scădere a emisiilor va trebui să fie acum mult mai abruptă pentru a se menține în limita de 1,5 grade Celsius.