Emigrăm sau ne construim un viitor acasă

”An de an, populația Republicii Moldova continuă să scadă. Tinerii emigrează din cauza lipsei locurilor de muncă și a unei perspective de viitor. Iar în ultimul timp și din pricina unui mediu social nefavorabil.”

”Dumneavoastră aveți cunoștințe, copii, tineri, care au plecat din țară? Da, foarte mulți, cumetri, prieteni, frate. Și care sunt țările unde migrează ei cel mai des? Italia, Anglia, cât a fost posibil până la sfârșitul anului, dar în ultimul timp, mai mult în Italia pleacă. Au plecat definitiv ori se vor întoarce? Eu cred că majoritatea dintre ei vor ramăne acolo, dacă nu se fac schimbări pentru un viitor mai bun.”

”Majoritatea tinerilor pleacă din Republica Moldova din motivul că nu au joburi sau gândesc că nu au un viitor. Ai cunoscuți, prieteni care au plecat? Eu în persoană. Unde ai plecat? În România, am mers la studii și sunt de părere că acolo e o viață diferită. Pe termen lung te gândești ca să te întorci în țară? De când am plecat mă gândeam că nu mă mai întorc.”

Unii oameni sunt de părerea că poți să-ți construiești un viitor prosper și în Moldova.

”Ai mei copii sunt acasă și din sat nu sunt plecați foarte mulți, suntem aproape de oraș și au unde munci. Care sunt băieți și fete deștepte ramân în țară, au salarii bune. La fel și fetele mele, au serviciu, familie și casă. Ce ar trebui să întreprindă autoritățile ca să nu plece tinerii? Să le mărească salariile și să aibă grijă de oameni. Nu numai de tineri, dar și de părinții lor, fiindcă părinții au investit în ei și i-au făcut cu facultăți.”

”Cei care trăiesc mai departe de oraș pleacă din țară, iar cei din apropiere găsesc de lucru. La noi în sat, majoritatea sunt acasă și lucrează în Moldova. În ce țări pleacă tinerii pe care îi cunoașteți? Mai mulți în Uniunea Europeană, Germania, deja mai puțini în Italia și în Spania.”

Totuși, nu toți intenționează să plece peste hotare, unii ar dori chiar să-și dezvolte localitățile în care s-au născut.

”Eu cunosc că este o problemă la etapa actuală, dar la Măgdăcești nu este atât de grav. Satul nostru este unul tânăr, unde vârsta medie a populației este de 36 de ani. Cu ce probleme se confruntă tinerii din localitatea dumneavoastră? Avem o problemă majoră la Măgdăcești, nu mai avem loturi de teren pentru construcția caselor de locuit. La primări,e avem peste 600 de cereri de la familiile tinere care nu au teren pentru a-și construi casa. Ei își doresc foarte mult să rămână acasă, lângă părinți și rude. Încercăm să avem un sat amenajat, curat, ca să menținem oamenii aici la noi acasă, în Moldova”, spune Ludmila Cojocaru, primar, satul Măgdăcești

Potrivit unui studiu realizat de IDIS ”Viitorul”, în noiembrie 2020, fiecare al 6-lea moldovean declara că vrea să părăsească țara în următoarele șase luni, cei mai mulți fiind tinerii din zonele rurale.