Elevul de liceu care a folosit sfecla roșie pentru a revoluționa medicina
Dasia Taylor, un student luminos de 17 ani din Iowa, SUA, a inventat un nou tip de sutură care își schimbă culoarea atunci când o rană chirurgicală se infectează. Pasionată de știință și medicină, liceanul dăduse peste „suturi inteligente” care folosesc tehnologia pentru a detecta infecția, dar aceasta a căutat o substanță naturală ca alternativă accesibilă, care să poată marca infecția din cauza modificărilor ph-ului în sânge. Se pare că și-a găsit ingredientul secret într-o legumă, rădăcină preferate din toate timpurile – sfecla.
Din 2018, când Taylor a început să lucreze la acest proiect, a făcut suc de aproximativ trei duzini de sfeclă pentru a vopsi suturile. Atunci când a cercetat materialele pentru fir, a constatat că un amestec de poliester și bumbac oferă o grosime și o absorbție optimizată, în timp ce prezintă, de asemenea, o întunecare vizibilă a culorii atunci când este expusă la un nivel mai ridicat de ph, care indică infecție. Pielea umană este acidă în mod natural, cu un ph de cinci, care – atunci când este infectat – poate ajunge la nouă. După o experimentare minuțioasă, Taylor a reușit să confirme că sfecla își schimbă culoarea într-un mod similar cu pielea umană, sub astfel de modificări ale ph-ului. Apoi studentul și-a reprodus rezultatele, cosând noile suturi pe un tampon artificial de piele și expunându-l la diferite soluții de ph.
Deși nu este pe deplin dezvoltată, inovația Taylor are un mare potențial și ar putea facilita detectarea timpurie și prevenirea infecțiilor chirurgicale care duc la complicații de sănătate sau chiar la moarte. În plus, suturile revoluționare ale studenților sunt o soluție accesibilă, prin urmare disponibilă pentru cât mai mulți oameni posibil. Acest fapt devine și mai interesant dacă se analizează cifrele copleșitoare furnizate de organizația mondială a sănătății: în țările în curs de dezvoltare, infecțiile se dezvoltă la 11% din suturi după operație, în timp ce în unele țări africane, până la 20% dintre pacienți se infectează după o cezariană secțiune.
Încercând să contribuie la consolidarea echității globale în materie de sănătate, Taylor speră că suturile ei care schimbă culoarea vor ajuta atât medicii, cât și pacienții să detecteze infecțiile chirurgicale cât mai curând posibil. Tânăra intenționează să-și breveteze invenția, dar între timp așteaptă rezultatele finale ale admiterii la facultate.
Sursa informației: https://edition.cnn.com/2021/04/17/us/student-beets-color-changing-sutures-wellness-trnd/index.html