EIU – „Zombificarea” post-Covid, a economiilor avansate, un lucru real
Este cel mai probabil ca pandemia de coronavirus să provoace o „zombificare” durabilă, a economiei globale, avertizează o firmă de cercetare proeminentă.
Agathe Demarais, directorul global de prognoză al Economist Intelligence Unit (EIU), a sugerat că acele caracteristici „zombie” asociate anterior cu „economia japoneză: creștere lentă, inflație scăzută și datorii ridicate – vor deveni comune în toate economiile avansate” în urma pandemiei.
Accidentul economic al Japoniei, după explozia bursieră și imobiliară, izbucnit în 1989, a fost urmat de un „deceniu pierdut” de creștere slabă între 1991 și 2001”, a declarat Demarais, care a scris raportul EIU.
Încercarea guvernului japonez de a stimula activitatea economică prin stimulare fiscală a eșuat, a spus ea. Raportul datoriei / produsului intern brut a urcat la 240%, iar inflația a rămas „încăpățânat de scăzută”.
Ca urmare a coronavirusului, acele caracteristici de creștere lentă, inflație scăzută și niveluri ridicate ale datoriei ar deveni acum comune în rândul economiilor avansate în deceniile următoare, a spus Demarais.
„Pandemia nu poate dura o dată cu găsirea unui vaccin”, a declarat ea în raport. „Cu toate acestea, zombificarea post-coronavirus a economiilor avansate pare să fie aici pentru a rămâne”.
Într-adevăr, acest lucru ar putea fi văzut ca economiile avansate implementând măsuri fiscale „extraordinare” ca răspuns la criza coronavirusului. Țările G20 au anunțat până acum programe de stimulare în valoare de aproximativ 11 trilioane de dolari, care este aproape de aceeași dimensiune ca economiile japoneze, germane și franceze combinate.
Raportul datoriei publice / PIB va crește la aproximativ 140% din PIB în toate economiile dezvoltate, a prezis Demarais.
Anterior, acest lucru ar fi ridicat îngrijorări cu privire la crizele datoriilor publice, cu toate acestea, de data aceasta în jurul băncilor centrale au finanțat și au permis implementarea pachetelor de stimulare. Și întrucât inflația rămâne scăzută, această datorie publică „se va eroda în timp și în mod esențial, nu va costa practic nimic pentru serviciu”, a spus Demarais.
Pe de altă parte, o creștere neașteptată a inflației a reprezentat un „risc semnificativ”, deoarece băncile centrale ar fi forțate să ridice ratele dobânzii, determinând costul împrumuturilor guvernamentale să „scape de sub control”.
De asemenea, EIU a avertizat că măsurile de sprijin ale guvernului, cum ar fi schemele de concediu, vor menține pe linia de plutire companiile neprofitabile, „cântărind productivitatea și inovația și alimentând o creștere a numărului de firme zombie”. În plus, în loc să investească banii în cercetare și dezvoltare, companiile care au beneficiat de ajutor guvernamental vor plăti aceste împrumuturi timp de ani, de zile, a adăugat Demarais în raport.
Sursă informație: https://www.cnbc.com/2020/10/28/eiu-warns-of-the-post-covid-zombification-of-advanced-economies.html