Eforturi sporite pentru protejarea plantelor de primăvară

Agenţia Moldsilva organizează o serie de acţiuni, inclusiv cu intensificarea activităţii echipelor mobile, pentru protejarea speciilor de plante cu un regim special de protecţie din fondul forestier de stat. Aceste măsuri de ocrotire a plantelor necesită o atenţie deosebită odată cu sosirea primăverii, atunci când persoane fizice sau juridice încalcă prevederile legislaţiei în domeniu pentru a obţine profit ilicit.

Prioritatea acestor acţiuni ale silvicultorilor este în conformitate cu prevederilor Codului Silvic Nr. 887 din  21.06.1996, Codului Contravenţional Nr. 218 din 24.10.2008,  Legii regnului vegetal nr.239-XIII din 08.11.2007, Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat  nr.1538-XIII din 25.02.1998, Legii cu privire la Cartea Roşie a Republicii Moldova Nr. 325 din  15.12.2005, în vederea  asigurării măsurilor de conservare şi de protecţie a obiectelor regnului vegetal.

Conform actelor de directivă ale Agenţiei „Moldsilva”, directorii entităţilor silvice teritoriale şi personalul silvic deţin responsabilitatea pentru respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare, ce stabileşte cu claritate speciile de floră  de importanţă naţională şi internaţională, care necesită protecţie prioritară, interzise spre colectare ( Anexa_plante_rare_2022.doc) şi prevederile art.140 al Codului Contravenţional nr. 218 din 24.10.2008.

În cadrul Agenţiei „Moldsilva”  au fost abordate o serie de măsuri speciale şi pentru rezervaţiile naturale şi ariile protejate din fondul forestier de stat, pentru asigurarea monitorizării permanente, în special  locurile de creştere,  pentru a nu admite colectarea,  comercializarea plantelor  şi a părţilor acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.).

Practica anilor precedenţi arată că în pofida restricţiilor tradiţionale şi a măsurilor întreprinse de către angajaţii entităţilor silvice, unii cetățeni neglijează cadrul legal și continuă ilegalitățile de distrugere a florei din păduri și comercializarea florilor și plantelor, de aceea echipele mobile pentru paza fondului forestier  vor diversifica acţiunile lor pentru contracararea unor asemenea ilegalităţi.

Agenţia „Modsilva” insistă mult şi pe acţiunile comune cu organele de poliţie, reprezentanţii subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecţia  Mediului, a măsurilor de prevenire, sistare şi interzicere a colectării, precum şi comercializării plantelor incluse în anexa nr.1, cu aplicarea prevederilor legislaţiei naţionale ce se impun pe fiecare  caz în parte.

În acest efort sporit de protejarea a plantelor, Agenţia „Moldsilva” mizează şi pe ajutorul populaţiei.  Dacă cunoaşteţi cazuri când persoane sau agenţi economici nu respectă măsurilor de conservare şi de protecţie a obiectelor regnului vegetal, rugăm să ne informaţi prin intermediul Liniei specializate anticorupţie, tel. 022 211-311.

Notă: Extras din Codul Contravenţional al Republicii Moldova nr. 218 din 24.10.2008

Articolul 140. Colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicirea animalelor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice  de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES).

(1) Colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicirea animalelor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), comercializarea ilegală, precum și comiterea altor acţiuni sau inacţiuni ce pot cauza reducerea numărului acestor plante şi animale sau dispariţia lor, se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale.