Efectele secetei din 2020 se vor răsfrânge și în anii ce urmează
Efectele secetei și ale înghețurilor din anul agricol 2020 se vor răsfrânge și în 2021. De această părere sunt specialiștii, care menționează că primăvara este tot mai aproape, însă umiditatea din sol este încă la un nivel scăzut.
„Consider că este o situație satisfăcătoare, fiindcă am avut și ploi mai devreme și avem aceste ninsori, care nu sunt pe măsura așteptărilor noastre. Noi dorim să avem un strat de zăpadă mai mare, care să ne asigure pe urmă rezerve de umiditate în sol, așa cum cunoaștem că era în anii cei buni de altădată. Din percepțiile pe care le avem noi de ani de zile, în sol încă nu s-a acumulat cantitatea suficientă de umiditate, ca solul să fie bine îmbibat cu apă, ca mai apoi, chiar dacă se întâmplă prin luna aprilie, mai încolo vin luni cu secetă, cum a fost anul trecut, ca solul să aibă această rezervă, de unde plantele să-și poată asigura alimentația cu umiditate.” a declarat VASILE MÎRZENCO- directorul Federației Naționale a Fermierilor.
„Noi știm că în perioada de primăvară apar temperaturi ridicate și vânturi puternice, care ar putea diminua din umiditate, dar asta se întâmplă la suprafață, la 10-15 centimetri, mai adânc umiditatea va rămâne. Normal ar fi ca să avem măcar 1,5 metri de umiditate în sol, ca să fim garantați. Noi am făcut cercetări și avem de un metru, 1,2 metri, dar în diferite regiuni este diferită situația.” a adăugat ION PLĂMĂDEALĂ- agricultor, r. Leova.
Agricultorii spun că semănăturile de toamnă au fost efectuate la timp, dar din lipsă de resurse financiare, nu sunt pregătiți să înceapă un nou sezon.
„Cea mai gravă problemă este că majoritatea fermierilor nu au mijloace financiare pentru a procura îngrășăminte, pesticide, piese de schimb, să plătească salarii angajaților, este o problemă mare. Ca volum, ca suprafețe s-au semănat suficient grânele de toamnă. Asta nu înseamnă că vom avea recolte și cantitatea și calitatea pe care ne-am fi dorit să o avem. Pentru că pe piață se întreabă nu numai cantitatea, dar și calitatea cerealelor.” a menționat VASILE MÎRZENCO- directorul Federației Naționale a Fermierilor.
Situația este însă mai bună în sectorul horticol. Se estimează că plantațiile de fructe vor rodi mai bine decât în anul trecut. Totuși, directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală, recunoaște că umiditatea din pământ acumulată în perioada toamnă-iarnă este binevenită, dar plantele au nevoie de un strat mai gros de zăpadă, care să le poată asigura buna dezvoltare.
„La noi, în ultimii 20 de ani a scăzut drastic cantitatea de precipitații. Este un proces deja de mai mulți ani și de la an la an noi avem o rotație cu ani secetoși așa cum a fost și 2020, care nu s-a mai întâlnit în ultimii 70 de ani pe teritoriul țării. Acest lucru noi am fi vrut ca să dispară, dar nu, nu va dispărea și avem o necesitate de a ne adapta tehnologiile la schimbările climatice.” spune IURIE FALĂ- director executiv, Asociația „Moldova Fruct”.
Efectele calamităților naturale din 2020 se vor răsfrânge direct și în continuare, cel mai mult fiind afectate plantațiile nepregătite pentru anii cu precipitații puține.
„Cu siguranță, livezile și plantațiile care nu au avut și nu au fost echipate cu sisteme de irigare vor avea de pătimit în urma secetei din anul trecut, pentru că căldurile combinate cu seceta au niște efecte foarte negative asupra plantei și ea are nevoie de timp ca să se restabilească.” a adăugat IURIE FALĂ- director executiv, Asociația „Moldova Fruct”.
Experții presupun că anul 2021 va fi mai productiv, asta după ce 2020 a fost unul dintre cei mai secetoși din ultimul secol.