COVID-19 a creat o „pandemie paralelă” a problemelor de sănătate mentală care vor fi resimțite la mult timp după combaterea coronavirusului, avertizează o nouă cercetare, care a inclus oameni mai tineri din întreaga UE.
Noul sondaj, prezentat în cadrul unui eveniment de pe 10 mai, a arătat că, de la debutul pandemiei de acum un an, bunăstarea mentală a atins cel mai scăzut nivel la toate grupele de vârstă.
Cea mai mare scădere a bunăstării a fost observată în rândul celor care și-au pierdut locurile de muncă și a tinerilor.
Deși acest lucru nu implică neapărat faptul că persoanele în vârstă nu au fost puternic afectate de pandemie în ceea ce privește bunăstarea lor mentală, aceasta indică faptul că „persoanele mai tinere au fost lovite disproporționat mai mult decât persoanele în vârstă”, a spus Massimiliano Mascherini, șeful unității pentru politici sociale de la Eurofound.
Prezentând rezultatele cercetării, Mascherini a remarcat, de asemenea, că bunăstarea mentală a femeilor pare să fi fost afectată mai puternic de COVID-19 decât cea a bărbaților.
Datele anchetei au sugerat, de asemenea, că sănătatea mentală a fost mai afectată de restricții decât de numărul de cazuri de COVID-19.
„Restricționarea mișcărilor creează o scădere a bunăstării mentale a cetățenilor noștri, împreună cu urmărirea contactelor, precum și nevoia de a experimenta alte măsuri de ajutorare”, a spus Mascherini.
El a adăugat că, în contrast, închiderea locului de muncă a sporit bunăstarea mentală a respondenților, deoarece a eliminat teama de a se infecta la locul de muncă.
Acest lucru a agravat o tendință deja existentă a problemelor de sănătate mentală, potrivit Pim Cuijpers, co-președinte al grupului tehnic consultativ cu privire la impactul COVID-19 asupra sănătății mentale în regiunea europeană a OMS.
Mascherini a avertizat că efectul unei „pandemii paralele de sănătate mentală” va rămâne probabil mult timp după terminarea pandemiei.
De asemenea, Cuijpers a subliniat că, pe termen lung, impactul economic al pandemiei „va avea, de asemenea, un impact asupra problemelor de sănătate mentală […], deoarece știm că recesiunea, sărăcia, șomajul au un impact mare asupra sănătății mentale”.
Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a subliniat că este foarte conștientă de „un tsunami de nevoi de sănătate mentală care va veni atunci când COVID-19 se retrage”.
In plus, primele rapoarte vorbesc deja despre daune psihiatrice si neurologice considerabile la pacienții diagnosticați cu COVID-19, a adăugat ea.
Sănătatea mentală trebuie să se afle în „inima” agendei de recuperare
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/coronavirus/news/covid-19-effects-on-mental-health-will-be-felt-for-years-to-come-warn-researchers/