Editarea genelor la oameni, animale, plante necesită dezbateri sociale și etice
Este nevoie de o dezbatere socială amplă, inclusiv de reflecție etică, asupra noilor tehnici de editare a genelor, potrivit unui nou raport al unui organism consultativ pentru Comisia Europeană.
Avizul, lansat încă pe 19 martie de grupul european pentru etică în știință și noi tehnologii (EGE), un organism independent de consultanță pentru Comisia Europeană, a explorat aplicațiile noilor tehnici de editare genetică la oameni, animale și plante.
„La fel ca în cazul oricărei tehnologii revoluționare, speranțele mari sunt însoțite de temeri de anvergură”, se arată în aviz, subliniind că problema „necesită urgent reflecție etică, dezbatere și evaluare pentru a contura aplicarea tehnologiei și guvernanța dezvoltării într-un mod care este în conformitate cu drepturile și libertățile fundamentale ”.
Pe lângă evidențierea necesității unei abordări mai ample și mai cuprinzătoare a dezbaterii privind noile tehnici genomice, raportul a subliniat, de asemenea, necesitatea unor eforturi internaționale mai cooperante.
Utilizarea tehnologiilor de editare genetică a fost supusă unui control crescut în UE în ultimii ani, în urma hotărârii Curții de Justiție Europene din 2018, potrivit căreia organismele modificate genetic ar trebui să se încadreze, în principiu, în directiva UE a GMO-urilor.
Cu toate acestea, susținătorii spun că editarea genelor este o inovație extrem de necesară, care ar ajuta sectorul agricol european să îndeplinească obiectivele ecologice ambițioase, stabilite în politica alimentară emblematică a blocului, precum și să ajute sectorul sănătății UE să abordeze unele dintre cele mai devastatoare boli genetice.
Publicarea dată vine înaintea unui studiu mult așteptat de către Comisie, privind noile tehnici genomice, care urmează să fie expus la sfârșitul lunii aprilie și vizează clarificarea poziției UE cu privire la tehnologie.
Cea mai mare asociație de biotehnologie din Europa, EuropaBio, a salutat raportul, spunând că „susțin cu tărie” apelul grupului.
„Editarea genomului în aplicațiile cheie este un pas promițător în cercetarea către utilizări benefice în medicină, agricultură și bioeconomie, care vizează abordarea unora dintre marile provocări ale societății”, au subliniat aceștia.
Cu toate acestea, alte părți interesate au fost mai critice cu privire la opinia prezentată în raport, au numit-o irelevantă și lipsită de dovezi științifice.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/gene-editing-requires-wide-and-inclusive-societal-debate-says-ethics-group/