Economiștii vorbesc despre inflație și problemele agricultorilor

Inflația anuală în iunie 2022 a ajuns la 31,8%, ceea ce depășește nivelul din 2000. Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, riscul să atingem anti-recordul din 1999 este destul de mare, dat fiind faptul că încă nu am epuizat creșterea prețurilor la resursele energetice și avem tendințe clare de majorare la diverse servicii.

VEACESLAV IONIȚĂ: La produsele alimentare, inflația anuală a urcat până la 34,3%. Mai prost din 1995 încoace a fost doar în 1999. De regulă în luna iunie, la produsele alimentare noi înregistrăm diminuări de costuri, iar în acest an am înregistrat o creștere de 0,6%. Ultima dată creștere de prețuri în luna iunie în Moldova am avut în 2011, apoi tocmai în 2003 sau mai simplu spus – o dată la 10 ani.”

Potrivit analizei expertului, în prezent populația Moldovei poate procura cu 17% mai puține produse alimentare decât anul trecut. Precedentul anti-record a fost stabilit în 1999, când puterea de cumpărare a produselor alimentare a scăzut cu 15,6%.

În ceea ce privește agricultorii, specialistul este de părere că problemele lor abia încep:

VEACELSAV IONIȚĂ: 

  1. Costurile de producție au crescut semnificativ în acest an. Motorina a fost de 2 ori mai scumpă. Fertilizanții – de 3-5 ori.
  2. Volumul producției de cereale va fi mult sub nivelul de anul trecut. Factorii de bază: seceta și utilizarea slabă a fertilizanților.
  3. Prețul de vânzare a grâului a scăzut semnificativ.
  4. Cheltuielile de transport au crescut până la 7 ori și ajung până la 40% din prețul grâului.

La începutul lunii iunie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că în acest an se așteaptă o roadă de grâu mai mică cu 30-35% decât anul trecut.