Deșeurile de plastic sunt o problemă atât de mare încât provoacă inundații în unele părți ale lumii. Deoarece polimerii din plastic nu se descompun cu ușurință, poluarea din plastic poate înfunda râuri întregi.
În încercarea de a aborda problema globală a poluării cu plastic, cercetătorii au dezvoltat un plastic degradabil care se descompune după ce a fost expus la lumina soarelui și aerului doar o săptămână – o îmbunătățire masivă de-a lungul deceniilor, sau chiar a secolelor, poate fi necesară pentru o parte din plastic elemente de descompus.
Într-o lucrare publicată în Jurnalul Societății Chimice Americane (JACS), cercetătorii au detaliat noul lor plastic degradabil din mediu care se descompune în lumina soarelui în acid succinic, o moleculă mică non-toxică naturală care nu lasă fragmente microplastice în mediu înconjurător.
Într-o declarație de presă, coautorul studiului, Liang Luo, om de știință în materie organică la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din Wuhan, China, a dezvăluit că noul plastic degradabil ar putea fi amestecat cu alte materiale plastice pentru a produce articole mai durabile. Astfel de articole să fie mai durabile în timpul utilizării, având în același timp avantajul suplimentar de a se descompune mai repede în depozitele de deșeuri.
Luo și echipa sa își propun să dedice mai mult timp studierii materialelor plastice degradabile, în vederea comercializării materialului în următorii 5-10 ani.
Deși plasticul biodegradabil ar fi un pas în direcția corectă, este nevoie de mult mai mult pentru a opri valul celor 10 milioane de tone de deșeuri de plastic care ajung în oceane în fiecare an, potrivit Forumului Economic Mondial.