,,E o mândrie să fiu român”. 31 august – Ziua Limbii Române

Într-o lume în continuă schimbare, Ziua Limbii Române ne reamintește de legătura puternică cu rădăcinile noastre culturale și lingvistice. Astăzi, 31 august, onorăm și promovăm rolul vital pe care îl joacă al nostru grai în comunicare, identitate și cultură.

Ziua Limbii Române reprezintă nu doar o ocazie de a sărbători cuvintele și expresiile care conturează gândurile și emoțiile noastre, ci și o oportunitate de a reflecta asupra evoluției limbii și a moștenirii culturale, spun oamenii.

Maxim Ceban, student: ,,Limba română este o comoară, este ceea ce ne identifică pe noi ca o națiune română, ceea ce ne diferențiază pe noi de alte identități naționale. Noi trebuie să ținem minte acest lucru mereu. Să ținem minte că pentru această limbă s-a vărsat mult sânge. Pentru această limbă s-a jertfit mult.”

În drum spre Aleea Clasicilor, am dat de un grup de tineri, care s-au adunat pentru a depune flori la monumentul lui Mihai Eminescu. Ferm convinși, aceștia afirmă că Ziua Limbii Române servește ca o amintire vie a necesității de a prețui și promova patrimoniul nostru lingvistic, chiar și în contextul în care alte limbi sunt prezentate pe scară largă.

Oleg Chiseliov , student: ,,Ziua Limbii Române reprezintă unitatea poporului român. Astăzi cumva marcăm ziua de 27 august 1989, acea Marea Adunare Națională, care a cerut limba română, și la 31 august sovietul suprem, de atunci, de la Chișinău a legiferat voința poporului – limba română și alfabetul latin.”

Scarlet Andreea Bejenari Orzescu, elevă: ,,E o mândrie, e o mândrie să fiu român, să vorbesc limba română. Cred că una dintre cele mai evidente și în esență, una dintre cele mai mari provocări în promovarea limbii române este faptul că oamenii refuză să o vorbească corect, sau în general nu vorbesc deloc limba română aici în Basarabia.”

Totodată, aceștia încurajează oamenii să continue să își îmbogățească vocabularul, să exploreze operele literare ale țării și să își transmită limba și cultura cu mândrie mai departe.

Daniela Gavriliță, elevă: ,,Trebuie să promovăm în școli și în grădinițe, să le explicăm copiilor mici că limba română reprezintă limba lor de stat și uniunea lor cu bunii noștri străbuni.”

Daniel Reșițca, elev: ,,Consider că promovarea și onorarea limbii române, este în primul rând prin vorbirea ei, clară, corectă, concisă, literară, fără unele elemente străine.”

Ar putea fi o imagine cu genţiana de prerie şi Gypsophila

Cu un omagiu în adresa limbii române au venit și autoritățile publice locale, care și-au arătat respectul și au subliniat importanța păstrării pe deplin a  graiului nostru matern pentru generațiile viitoare.

Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău : ,,Așa cum spuneam de fiecare dată, este important să o vorbim corect, să o scriem corect, să interacționăm, să ne inspirăm, să creăm, precum zicea marele Vieru ,,În aceiași limbă”. Trebuie să vină de la sine, trebuie să vină din școală, trebuie să vină din exemplu propriu transmis, iar atunci este mult mai simplu, decât orice lege scrisă sau nescrisă.”

Ziua Limbii Române reamintește fiecărui vorbitor de română că limbajul său nu este doar o modalitate de comunicare, ci o modalitate prin care păstrăm identitatea noastră colectivă și individuală.