E bun sprijinul din partea statului, dar e puțin

În contextul crizei actuale, agricultorii vor beneficia de sprijin din partea statului, după ce mai multe asociații de producători au cerut un șir de compensații, în contextul lucrărilor de primăvară. Agricultorii vor beneficia de acces extins la subvenții din partea statului, reieșind din condițiile anului curent. În acest context, se propune sporirea, de la 15, la 20%, a cuantumului majorat al subvenției pentru anumite categorii de fermieri, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, într-o conferință de presă.

 VIOREL GHERCIU, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Proiectele investiționale pentru dezvoltarea sectorului zootehnic, reabilitarea sistemelor de irigare, ca să asigurăm o productivitate mai bună a culturilor și un șir de instrumente care vin să faciliteze activitatea antreprenorilor din agricultură.”

Cu privire la acordarea suportului la procurarea motorinei, din sursele disponibile în bugetul de stat, s-a decis acordarea a doar 30 % din cota accizei pentru motorină.

VIOREL GHERCIU, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Reieșind din disponibilitatea bugetului, pentru început, sunt aprobate ca 30% să fie restituită.”

De altă parte, fostul vicepreședinte al parlamentului Alexandru Slusari, a declarat că o compensare de 30% nu reprezintă un ajutor consistent pentru fermieri, iar de aceeași părere sunt și majoritatea agricultorilor. Viorel Gherciu însă, a declarat că statul nu are posibilitate să ofere compensări mai mari.

VIOREL GHERCIU, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Bineînțeles că agricultorii își doresc ca această acciză își doresc să fie compensată integral, acest lucru ni-l dorim și noi.”

 La fel, potrivit ministrului, vor fi create condiții avantajoase la creditarea producătorilor agricoli de către băncile comerciale și organizațiile de creditare nebancare.

VIOREL GHERCIU, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Agricultorii vor putea beneficia separat de o linie de sprijin pentru acoperirea dobânzilor la creditele oferite pentru procurarea imputurilor și separat o măsură de sprijin pentru acoperirea dobânzii la creditele oferite pentru investiții. Suma pentru un beneficiar ar putea ajunge pe ambele categorii până la 400 000 lei.”

Potrivit lui Gherciu, în prezent, la etapa inițială de efectuare a lucrărilor de sezon, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a prevăzut ca suport pentru agricultori din bugetul de stat 250 milioane de lei. Însă, în cadrul emisiunii „Actualitatea la Raport”, de la postul nostru de televiziune, expertul în politici economice Veaceslav Ioniță a declarat că acest suport nu este suficient.

 VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: fmu„Daca statul acum nu dă suma de bani – 700 milioane de lei, atunci daunele economiei se ridică la 15, 20 miliarde de lei, iar bugetul de stat va pierde 2,3, miliarde de lei, foarte clar trebuie de explicat. Că bani nu sunt, eu știu și într-adevăr că nu sunt. Dar pierderile care vor fi sunt incomparabile cu subvențiile pe care le dai.”

În cadrul conferinței, ministrul Agriculturii a criticat dur declarațiile experților economici.

VIOREL GHERCIU, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „În primul rând, aș vrea să discut cu domnul Ioniță, ca să avem un break down ca la aceste 700 de milioane de lei. Urmează să vină și alte cifre, dar important este să avem un pic de răbdare, având asigurate acele resurse, ca să fie luată decizia cum să fie gestionate acele resurse, ca să aibă un impact cât mai mare asupra sectorului.”

Pomicultorii nu vor beneficia de suport din partea statului, chiar dacă au mii de tone de mere în frigidere, iar din cauza războiului din Ucraina, nu le pot exporta. Acum, ei sunt nevoiți să dea merele la procesare, iar prețul este, în medie, de un leu per kilogram. Viorel Gherciu a declarat că în situația dată statul nu va putea oferi sprijin pomicultorilor.

VIOREL GHERCIU, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Este important ca agricultorii, din start, să-și planifice ce tip de marfă este pregătit și pentru ce piață. Bineînțeles că este luat în calcul posibilitatea de a oferi un sprijin agricultorilor care, apropo, a fost și discutat. Pur și simplu, în acest context nu s-a luat o decizie, în prezent.”

Potrivit ministrului, un proiect de regulament va fi înaintat Guvernului spre promovare săptămâna viitoare. Documentul va fi ajustat parțial și la mecanismul analogic implementat de UE și România.